Belföld

Kásler: Magyarország az európai átlag felett költ oktatásra

A magyar kormány az idén a 2010-es szintnél 645 milliárd forinttal fordít többet oktatásra, így Magyarország az európai átlag felett, a GDP 4,9 százalékát költi az ágazatra - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere kedden az Országgyűlés kulturális bizottsága előtti éves meghallgatásán.

Kásler: Magyarország az európai átlag felett költ oktatásra
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b) éves meghallgatásán, az Országgyűlés kulturális bizottságának ülésén az Országházban
Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Kásler Miklós beszámolójában kifejtette, az oktatási infrastruktúra fejlesztésére 323 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek eredményeként jelenleg is több mint 800 intézményben zajlanak beruházások: 174 milliárd forint magyar állami forrásból tornatermek, tanuszodák épülnek, iskolákat újítanak, bővítenek, 149 milliárd forintos uniós keretből pedig többségében épületkorszerűsítési célok valósulnak meg.

A miniszter szólt arról is, hogy előrehaladott állapotban van az új Nemzeti alaptantervről szóló javaslat, amelynek elfogadását a kormány bármikor napirendjére tűzheti. A tervezethez - amelyet tavaly ősszel bocsátottak szakmai és társadalmi vitára - több mint ezer hozzászólás érkezett.

Ezúttal is fontos célnak nevezte a politikus a diákok nyelvismeretének javítását. Felidézte, a kabinet ennek érdekében a jövő évtől lehetővé teszi a 9. és 11. évfolyamos tanulóknak, hogy kétszer két hetet olyan országban töltsenek, amelynek nyelvét tanulják. A kormány erre a célra 34-35 milliárd forintot szán - tette hozzá.

Kiemelte továbbá, hogy a kabinet 11 milliárd forintos támogatásának köszönhetően a jövő évtől minden diák ingyenesen juthat tankönyvhöz, ami jelentősen csökkenti a családok kiadásait.

Kásler Miklós visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint csökkenne a pedagógusok száma. Tájékoztatása alapján míg 2010-ben 164 ezer tanár dolgozott, addig 2018-ban már 170 ezer. Kitért arra is: a pedagógusok bére 2013-hoz képest 50 százalékkal emelkedett, a fizetések pedig kiszámíthatóvá váltak az új életpályamodellnek köszönhetően, bár ez nem jelenti azt, hogy ne lenne helye további korrekciónak.

A tárcavezető hangsúlyozta, Magyarország a kulturális célú támogatások területén az Európai Unió éllovasának tekinthető, 2017-ben ugyanis a GDP 1,7 százalékát fordította a területre. A kulturális kiadások 2010 óta két és félszeresükre emelkedtek, az idei 453 milliárd forintról pedig jövőre már 578 milliárd forintra nőnek - mondta.

Kásler Miklós aláhúzta, a kormány rendkívül lényeges területként kezeli a kultúra finanszírozását, ami az ország gazdasági teljesítményének növekedéséhez is hozzájárulhat. Fontos eredményként említette a Magyarságkutató Intézet létrejöttét, céljaik között pedig kiemelte a Nyugati pályaudvar mögötti rozsdaövezetbe tervezett cirkuszművészeti központ kialakítását.

A miniszter a sport területét is alapvető fontosságúnak nevezte, mivel az hozzájárul az emberek egészségéhez, a betegségek és a túlsúly elkerüléséhez, emellett jellemfejlesztő hatása is van.

Európában egyedülállónak minősítette, hogy Magyarországon 1,2 millió gyermek sportol minden nap, a kormány célja pedig, hogy minden iskolában legyen sportolási lehetőség, továbbá minden járásban legyen egy uszoda.

A tárcavezető beszámolóját követően kormányoldalról Dunai Mónika (Fidesz) köszönetet mondott a miniszter idei munkájáért. Hoppál Péter (Fidesz) hangsúlyozta, a kormány a millennium óta nem látott mértékű kulturális infrastrukturális fejlesztésbe kezdett, a filmművészetben bevezetett új struktúra pedig a magyar film reneszánszát hozta el, ami világsikerekben mutatkozik meg. Frakciótársa, L. Simon László megjegyezte, a minisztérium 3,2 milliárd forintos kiegészítő támogatást biztosít a fővárosi színházaknak, ami több a korábbi években a társasági adón keresztül nyújtott forrásoknál.


 

Kapcsolódó írásaink

Gyorsítás a digitális sztrádán

ĀAz oktatásnak, ezen belül a szakképzésnek minden korábbinál nagyobb szerepe van abban, hogy a fiatalokat felkészítse a jövő kihívásaira – mondta lapunknak Molnárné Rénes Éva