Belföld

Egyhavi fizetést vesznek el az óvónőktől, védőnőktől Józsefvárosban

Az újonnan megválasztott VIII. kerületi városvezetés első intézkedései között megszünteti a 13. havi juttatást, mind a szociális, mind az egészségügyi dolgozóknak. Pikó András ezzel párhuzamosan közel egymillióra növelte a saját fizetését.

Egyhavi fizetést vesznek el az óvónőktől, védőnőktől Józsefvárosban
Képünk illusztráció!
Fotó: Pixabay

A városvezető a HVG-nek azt mondta, a kerületben évek óta az a szokás, hogy 13. havi fizetést kapnak az önkormányzati dolgozók, óvónők, bölcsődei dolgozók, védőnők, körülbelül kilencszáz ember. 

Próbálunk takarékosan működni, egy csomó mindenre nem költeni, amire korábban futotta.

Nyilvánvaló, sokkal népszerűbb polgármester lennék, ha azt mondanám, ahogy tavaly, úgy idén is lesz 13. havi fizetés az önkormányzat bölcsődéiben, óvodáiban vagy a rendelőintézetében - nyilatkozta.

Majd így folytatja: megnézzük, hogy mennyi pénzünk van, és ehhez mérten kapnak majd a dolgozók juttatást karácsony előtt.

Elmondta továbbá, hogy a VIII. kerületi gazdálkodási ügyekben Atkári János, Demszky Gábor korábbi főpolgármester-helyettese is segíti majd, akinek egy évre szól a megbízatása. 

Pikó András egyébként első intézkedésként közel egymillió forintra emeltette a saját fizetését.  Az előző, fideszes városvezetés egyébként 13 milliárd forintot hagyott rá és csapatára - írja az Origo.

Fidesz-KDNP: Felháborító, hogy Pikó egyhavi bért elvesz Józsefvárosban

Felháborító és botrányos, hogy Pikó András józsefvárosi polgármester egyhavi bért elvesz a szociális és bölcsődei dolgozóktól - jelentette ki hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Vörös Tamás, a Fidesz-KDNP VIII. kerületi önkormányzati képviselője.

Mint mondta, a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok idejének gyakorlata tért vissza, hatalomra kerülve a baloldal mindig megszorításokkal lát munkához.

Kifejtette: Pikó András mintegy 700 embertől - köztük bölcsődei nevelőktől, óvónőktől, szociális és egészségügyi dolgozóktól - vesz el egyhavi bért.

Felidézte, hogy Józsefváros a kormánypártok vezetése alatt 2013 óta mindig előteremtette az év végi juttatás fedezetét, évente csaknem 140 millió forintot.

Vörös Tamás bírálta, hogy a kerület új vezetése 150 millió forinttal többe kerül majd, mint az előző. Kiemelte: a polgármesternek a saját testületén kellene takarékoskodnia, és nem azokon, akik több megbecsülést érdemelnének.

Kapcsolódó írásaink