Belföld

A tudomány az innováció gyökere

A tudomány az innováció gyökere, az innováció pedig a gazdasági növekedés forrása - mondta Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára szombaton a Parlamentben, a Tudomány Világfóruma (World Science Forum, WSF) zárórendezvényén.

A tudomány az innováció gyökere
Pacsay-Tomassich Orsolya, a KKM államtitkára beszédet mond a Tudomány Világfóruma zárórendezvényén
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az államtitkár köszöntőjében kifejtette, a magyar kormány egyik fő célja, növelni az ország azon képességét, hogy innovatív gazdaságot építsen a tudomány, a technológia és az innováció területén felgyülemlett tudás hasznosítása révén.

„A tudomány az innováció gyökere, az innováció pedig a gazdasági növekedés forrása” - húzta alá Pacsay-Tomassich Orsolya, hangsúlyozva az innováció területén megvalósuló nemzetközi együttműködés elősegítésének fontosságát.

Az államtitkár beszélt Magyarország azon képességének erősítéséről, hogy magához vonzza a fiatal tehetségeket, amihez egy modern, nemzetközi, felsőoktatási szektor kialakulásának elősegítésére van szükség.
„A magyar kormány évek óta a versenyképesség és a »puha« diplomácia szempontjából kulcsfontosságú eszközökként tekint a kutatásra, fejlesztésre és innovációra” - mondta Pacsay-Tomassich Orsolya, hozzátéve, hogy a tudományos diplomácia, mint a „puha” diplomácia egyik eszköze, az emberek, ötletek és tudás összekötéséről szól.

Shamila Nair-Bedouelle, az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezetének (UNESCO) főigazgató-helyettese a világfórum azon szerepére mutatott rá, hogy közelebb hozza a tudományt a társadalomhoz és a társadalmat a tudományhoz.

A rendezvényen Bonginkosi Nzimande, a Dél-afrikai Köztársaság tudományügyi, oktatási minisztere is köszöntötte az egybegyűlteket, Federico Mayor Zaragoza, az UNESCO korábbi főigazgatója pedig videoüzenetben emlékeztetett, hogy idén van a világfórumot útjára indító első Tudományos Világkonferencia 20. évfordulója.

A Tudomány Világfórumát Áder János köztársasági elnök és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke nyitotta meg szerdán a Művészetek Palotájában.

A rendezvénysorozat középpontjában idén a tudomány etikájának és felelősségének vizsgálata állt. A találkozó hat plenáris ülésen és csaknem harminc szekcióban várta a résztvevőket, emellett több kísérőrendezvényt és kulturális programokat is kínált.

A 2003 óta kétévente megrendezett fórumon idén 120 országból több mint ezer tudós, döntéshozó és újságíró vett részt, köztük 150 előadó.

A WSF eseményeit Budapesten négy helyszínen, az MTA-n, a Művészetek Palotájában, az Országházban és a Szépművészeti Múzeumban rendezték meg.

A Tudomány Világfórumát 2021-ben a Dél-afrikai Köztársaságban tartják.

Kapcsolódó írásaink