Belföld

Módosíthatják a Versenyképesebb Magyarországért program egyes törvényeit

A parlament áttért a Versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgáló törvények módosításáról szóló javaslat tárgyalására.

Módosíthatják a Versenyképesebb Magyarországért program egyes törvényeit
Módosíthatják a Versenyképesebb Magyarországért program egyes törvényeit
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az előterjesztőként felszólaló Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az általános vita kezdetén azt emelte ki: a javaslat illeszkedik a kormányzat adócsökkentést és -egyszerűsítést célzó politikájába, amelynek célja, hogy az uniós átlagnál legalább két százalékkal magasabb legyen a magyar gazdaság éves növekedése.

Jövőre a cégek továbbra is az Európai Unió legalacsonyabb, kilenc százalékos mértékű társasági adójával számolhatnak, a gyermeket nevelő, legálisan dolgozó szülőknél pedig 380 milliárd forintot hagy a családi kedvezmény révén a kormány - jelentette ki.

Hozzátette: a cél az is, hogy kiszámítható, stabil legyen a hazai adókörnyezet, ennek jegyében pedig a társasági és a személyi jövedelemadó rendszerét csupán jogharmonizációs és koherenciát teremtő pontokon érinti a javaslat.

A vállalkozásokat tehermentesítő módosítások között említette, hogy a kormányzat mára minden polgárt mentesítettek az szja-bevallás terhe alól, a most tárgyalt javaslat elfogadása esetén 2021-től ugyanez lesz érvényes a vállalkozások áfa-bevallására is, valamint két ütemben bővíti a számlákkal kapcsolatos online adatszolgáltatási kötelezettséget.

Utóbbiak kapcsán azt is megemlítette Izer Norbert, hogy az intézkedés a tisztességes vállalkozások védelme mellett a költségvetési bevételek emelését is szolgálja; példaként említette, hogy az online számlázás egy év alatt 200-250 milliárd forinttal emelte a büdzsé bevételeit.

Fidesz: Számos adócsökkentést hoz a javaslat

A javaslat számos adó csökkentését, egyszerűsítését, ezzel a versenyképesség fokozását jelenti, hangsúlyozta Ovádi Péter, a Fidesz vezérszónoka, azt emelve ki: a „szocialista időkkel” ellentétben, a magyar gazdaság jó teljesítményének köszönhetően ma már nem arról folyik a vita, hogy hogyan emelkedjenek, hanem arról, hogyan csökkenjenek az adók.

A kormány egyértelmű célja egy olyan, nemzetközileg is versenyképes adókörnyezet megteremtése, amely idevonzza a tőkét, elősegíti a már itt lévő vállalkozások újbóli befektetéseit. A magyar gazdaságpolitika másik kimondott célja, hogy az elvonás mértéke akkora legyen, ami nem ösztönöz trükközésre - jelentette ki.

A „rengeteg apró módosítás” közül többet is kiemelve azt hangsúlyozta a képviselő, hogy elfogadása esetén a javaslat kellő időt hagy az érintetteknek a felkészülésre.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom