Belföld

„Gyurcsányi” pénzemberének kezében a kasszakulcs

A K&H-brókerbotrányból ismert bankár, a Magyar Liberális Párt gazdasági főideológusa, az utolsó SZDSZ-es mohikán lett a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója

Új, a K&H-botrányból ismertté vált vagyongazdát kap az ellenzék irányítása alá került Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt., a volt SZDSZ-es Bodnár Zoltán lett az elnök-vezérigazgató.

„Gyurcsányi” pénzemberének kezében a kasszakulcs
Bodnár Zoltán
Fotó: Facebook

Draskovics Tibor után egy másik Gyurcsány-figura, a volt SZDSZ-es Bodnár Zoltán is szerepet kap „Budapest visszavételében.” A Magyar Liberális Párt gazdasági főideo­lógusa, aki 2016-ban utolsóként hagyta el a liberálisok hajóját, Soproni Tamás (képünkön), VI. kerületi momentumos polgármester javaslatára a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója lesz a terézvárosi képviselő testület csütörtöki döntése alapján. Bodnár az MSZP–SZDSZ-kormányok idején az Eximbank elnöke volt, majd a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Soproni Tamás e két korábbi tisztségével indokolta kinevezését, egy országosan ismert szaktekintély került a terézvárosi vagyonkezelő élére – mondta. Minderre rapid módon került sor, a képviselőknek kiküldött előterjesztésen név még nem szerepelt, csak az ülés előtt kiosztott papíron bukkant fel, amikor a jelölt már ott toporgott az épületben. Bodnárt egyébként a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Közgyűlés szintén a fővárosi vagyonkezelő felügyeletével bízta meg.

A kerületi Fidesz-frakcióvezető, Bundula Csaba a testületi vitában felidézte, hogy baloldali városvezetés idején milyen veszélyes hely a terézvárosi vagyonkezelő. Egy korábbi vezérigazgató – aki 120 millió forintot vett ki a trezorból, majd elsétált – sikkasztásért négy évet kapott, egy következő – aki 18 millió forint kenőpénz ügyében közvetített – a Lipótmezőre menekült, így egészségügyi okok miatt szüntették meg vele szemben az eljárást. Bundula azt is hozzátette, az MSZP–SZDSZ-koalíció idején talicskával tolták ki a pénzt a vagyonkezelőből. Bundula Bodnártól, a Magyar Liberális Párt utolsó ügyvivőjétől arról érdeklődött, igazgatósági elnökként mit szól ahhoz, hogy a vagyonkezelő igazgatóságában és felügyelőbizottságában egyetlen ellenzéki képviselő sem kapott helyet. Bodnár úgy bújt ki a válasz elől, hogy neki nem kompetenciája a kérdés megválaszolása, ez a tulajdonos önkormányzat dolga, de ez különben sem probléma, hisz a vezérigazgatónak valamilyen kontaktust kell találnia minden párt frakcióvezetőjével.

A polgármester nem tett említést róla, de Bodnár Zoltán 2003-ban a  Nemzeti Autópálya Rt. elnök-vezérigazgatója volt, s mint ismert, az állami autópályapénzeket a K&H brókercégében is megforgatták. Idézzük fel a tárgyalóteremből ismert telefonbeszélgetést, amely Bitvai Miklós, az ÁAK vezérigazgatója és Kulcsár Attila között folyt 2003 júniusában:
Bitvai: „Most a Gyurcsányival akart beszélni a Bodnár, őt kereste. Hogy mindenképpen intézkedjenek, mert szar lehet belőle.” Kulcsár: „Az jó. Az nem baj, hogy szólt.” Bitvai: „Szól a Gyurcsányinak, hogy szar lehet belőle, mert a papírjaim nem jók.”

Bitvai arra utalt, hogy négymil­liárd hiányzott a számláról. Bodnártehát már akkor tudta, ki az „Gyurcsányi”, vagyis Gyurcsány Ferenc, akitől az eltűnt pénzek elsimítását várták. Bodnár fizetését egyébként kilencszázhatvanezer forintban állapította meg a testület.

Kapcsolódó írásaink

Elítélt szocialista talányos szerepben

ĀA jobbikos Juhász Szabolcs még a szövetségesei előtt is titkolta a VI. kerületben, hogy büntetőeljárás hatálya alatt áll, így nem lett alpolgármester – egyelőre

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom