Belföld

Észak-Csepel zöld oázissá változhatna

Borbély Lénárd: A balliberális fővárosi vezetés miatt veszélybe került az atlétikai világbajnoksághoz kapcsolódó beruházás, amelynek része egy hatvanhektáros közpark is

Jó lenne, ha Karácsony Gergely és a balliberális pártok, illetve a főpolgármestert irányító Gyurcsány Ferenc nem mondana politikai érdekből nemet a fejlesztésekre – jelentette ki lapunknak Borbély Lénárd csepeli polgármester, annak kapcsán, hogy a XXI. kerületi képviselő-testület határozatban állt ki a 2023-as atlétikai világbajnokság mellett.

Észak-Csepel zöld oázissá változhatna
„Nincs B terv, a terület jelenleg csődbe ment külföldi befektetők kezében van”
Fotó: MH/Purger Tamás

– Miért kellett külön határozatban kiállnia a csepeli önkormányzatnak a 2023-as atlétikai világbajnokság mellett?

– Állást kellett foglalnunk, mert a balliberális fővárosi vezetés miatt veszélybe került a világversenyhez kapcsolódó nagyszabású beruházás. Pedig ha megvalósulna, újraéledne Észak-Csepel, illetve uniós források érkeznének a városrészbe, például végre megvalósulna a HÉV fejlesztése is. Ki kellett nyilvánítanunk a véleményünket, mert most van döntéshelyzet. Ha nem állunk ki magunkért, más nem fog, ezért is tartottam fontosnak, hogy erről demokratikus döntés szülessen, miután megismerhettük a projekt részleteit. Megjegyzem, bár a szavazás nem volt egyhangú, mert a kerület érdekét az ellenzéknél felülírták a pártszempontok, mindenki elismerően nyilatkozott a tervekről.

– Ha Karácsony mégsem enged, van B terv az érintett terület hasznosítására?

– Nincs. Leginkább azért, mert a 2010 előtti szocialista városvezetés értékesítette a területet, amely így jelenleg csődbe ment külföldi befektetők kezében van. Egy lepusztult rozsdaövezetről beszélünk, amely a vb-beruházás révén, állami támogatással zöld oázissá változna. Csak a csepeli részen közel hatvan hektáros közparkot alakítanának ki. Ráadásul a IX. kerületi részre tervezett atlétikai csarnok később a lakosság számára is mindennapi szinten elérhető lenne, segítve egyúttal az utánpótlás-nevelést, bővítve a sportolási lehetőségeket. A sport és az egészségügy fejlesztését egyébként nem lenne szabad szembeállítani egymással, ahogyan azt az ellenzék teszi.

– Mondjuk a hírek szerint a DK már új szuperkórházat sem akar.

– Jó lenne, ha Karácsony Gergely és a balliberális pártok, illetve a főpolgármestert irányító Gyurcsány Ferenc nem mondana politikai érdekből nemet a fejlesztésekre. Ráadásul nem elegáns, hogy Karácsony a más kerületek sportfejlesztését megfúrná, miközben a kispestit már támogatja. Elfogadhatatlan ez a kettős mérce. Fontos megjegyezni azt is, hogy Tarlós István alatt óriási fejlődés indult, élhető és biztonságos lett a főváros, a legkedveltebb úticél, Európa Sportfővárosa. Ez az olyan nagyobb rendezvényeknek is köszönhető, mint amilyen az atlétikai világbajnokság lesz. Ezért optimista vagyok.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom