Belföld

Fidesz: Az ellenzéki pártok egyetlen béremelést sem szavaztak meg

A Fidesz Ungár Péter (LMP) és a többi ellenzéki politikus nyilatkozatára reagált

Fidesz: Az ellenzéki pártok egyetlen béremelést sem szavaztak meg
Az ellenzéket most sem a szociális dolgozók, a pedagógusok vagy más közszolgálati dolgozók sorsa érdekli
Fotó: Papajcsik Péter

„A képmutató ellenzéki pártok - miközben most az önkormányzatokban saját maguknak sorra emelik a fizetéseiket - a parlamentben egyetlen többlettámogatást, béremelést és a munkavállalókat segítő adócsökkentést sem szavaztak meg az elmúlt években” - fogalmaz a Fidesz közleménye. Felidézték: a szociális dolgozók bére 2010 óta átlagosan 84 százalékkal emelkedett, 2020-ban 413 milliárd forinttal többet fordítanak a szociális szolgáltatásokra, mint amennyit a baloldal fordított erre 2010-ben.

Az ellenzéket most sem a szociális dolgozók, a pedagógusok vagy más közszolgálati dolgozók sorsa érdekli, csak a hatalom és a pénz, politikai akciókat készítenek elő, azokhoz fűtik a baloldali szakszervezeteket - írták közleményükben. A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd politikusai előzőleg közösen álltak ki a szociális ágazatban dolgozók béremelése és sztrájkjoguk gyakorlásának biztosítása mellett, miután a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók (MKKSZ), valamint a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének (SZÁD) vezetőivel tárgyaltak.

A kormány továbbra is nyitott a párbeszédre

A kormány eddig is nyitott volt, ezután is nyitott a szociális dolgozókat érintő tárgyalásra. A sztrájk jogszabályi feltétele, hogy az érintett ágazatban biztosított legyen a még elégséges szolgáltatás. A március óta tartó szociális ágazati tárgyalásokon, legutóbb hétfőn volt tárgyalás, a szakszervezetek elégséges szolgáltatások mértékéről szóló javaslata elfogadhatatlan volt a kormány számára, mert azzal veszélyeztetnék az ellátottak, például az idősotthonokban fekvő, beteg emberek biztonságát. Megállapodás hiányában a bíróság hatásköre kimondani a sztrájk feltételeit olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Kiemelik, hogy az elmúlt években számos lépés történt a szociális dolgozók anyagi és szakmai megbecsülésének javításáért. A szociális dolgozók bére 2010 óta 84 százalékkal emelkedett. A minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésével járó többletkiadásokat továbbra is átvállalja a kormány az önkormányzati, egyházi és civil fenntartású szociális intézményektől, s a hozzájárulás 2020-tól beépül a támogatásba. Meggyőződésünk, hogy az ügyet továbbra sem a sztrájk és a politikai hangulatkeltés, hanem a párbeszéd szolgálja.

Kapcsolódó írásaink

Elítélt szocialista talányos szerepben

ĀA jobbikos Juhász Szabolcs még a szövetségesei előtt is titkolta a VI. kerületben, hogy büntetőeljárás hatálya alatt áll, így nem lett alpolgármester – egyelőre

„Nem lehet Magyarországtól pénzt elvenni”

ĀAz ellenzék trágárságot, rendbontást és agressziót hozott be az ülésterembe - A nyugdíjak értéke nem csökkenhet, amíg polgári kormány van Magyarországon - Ezeket mondta Orbán Viktor az Országgyűlésben