Belföld

Elítélt szocialista talányos szerepben

A jobbikos Juhász Szabolcs még a szövetségesei előtt is titkolta a VI. kerületben, hogy büntetőeljárás hatálya alatt áll, így nem lett alpolgármester – egyelőre

A Momentum saját sikerének tartja, hogy nem engedték pozíció­hoz jutni Terézvárosban az elítélt szocialista Hatvani Csabát. Kérdés, mit keresett Hatvani a tulajdonosi bizottság ülésén.

Elítélt szocialista talányos szerepben
Soproni Tamás egyre több ügyben kénytelen magyarázkodni
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A jobbikos Juhász Szabolcs nem kapott tisztséget a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt.-nél – cáfolta az erről szóló sajtóhírt lapunk megkeresésére a momentumos Soproni Tamás, Budapest VI. kerületének polgármestere, aki ugyanakkor nincs rossz véleménnyel a politikusról. Juhász az előző ciklusban Erzsébetvárosban volt önkormányzati képviselő, és másodrendű vádlottja a Kovács Bélával szemben az európai unióval szembeni kémkedés, illetve az unió pénzügyi érdekeit sértő nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében folytatott eljárásnak. Juhász csak az utóbbiban érintett, költségvetési csalás bűnsegédletével vádolják, azzal, hogy fiktív módon vett részt az Európai Parlament gyakornoki programjában, s kapott ezért havonta negyedmillió forintot. Soproni szerint a jobbikos Juhász Szabolcs esetében koncepciós eljárásról van szó.

Juhász a képviselő-testület alakuló ülése előtt szövetségesei elől eltitkolta, hogy büntetőeljárás hatálya alatt áll, ezt Soproni is megerősítette, amikor kijelentette, nem tudtak Juhász ügyéről. A Jobbik delegáltját az alpolgármesteri pozícióba jelölték, ám kinevezését a büntetőeljárás befejezéséig felfüggesztették. Felvetésünkre, miért ragaszkodnak Juhász személyéhez, Soproni azt felelte, „tehetséges és rátermett politikusnak” tartják.

A polgármestert szembesítettük a vele szemben indult adóhatósági eljárással is, azzal, hogy Terézvárosban bejegyzett cége után nem fizették meg az építményadót.

A polgármester szerint azonban „vállalkozásának sem az adóhatóság, sem pedig az önkormányzati adóhatóság fele nincs tartozása”. Sajtóhírek szerint a tulajdonos, aki bérbe adta lakását Soproni Tamás cégének, az ügy kirobbanása után megfizette az adóhátralékot. A momentumos polgármesternél az önkormányzati cégek általuk ígért átvilágításáról is érdeklődtünk, aminek kapcsán megjegyezte, ők nem Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját bízták meg ezzel, hanem egy másik irodát, ám a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. múltbéli működésének feltérképezése még folyamatban van.

Ennek kapcsán Bundula Csaba, a Fidesz frakcióvezetője lapunknak azt mondta, „a polgármester arról elfelejtett tájékoztatni, hogy mit keresett a tulajdonosi bizottság ülésén az MSZP-s Hatvani Csaba, akit hivatali visszaélésért, aztán pedig hanyag kezelésért jogerősen elítéltek”. Hatvanit eredetileg egyes ellenzéki pártok a vagyonkezelő élére szerették volna kinevezni, amit azonban a Momentum nem fogadott el.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom