Belföld

Európában sehol nem tolerálnák a magyar ellenzék viselkedését

Bulgáriában sem éreznék túl komfortosan magukatrenitens képviselőink, hiszen szabályszegésnekminősül az ülés megzavarása, támadó hangneme is

Németországban a helytelen parlamenti viselkedésért előzetes figyelmeztetés nélkül kétezer eurós bírság is járhat, de a képviselőket akár harminc napra is kizárhatják az ülésteremből.

Európában sehol nem tolerálnák a magyar ellenzék viselkedését
Megafonos fegyverzetben. Tordai Bence és Szél Bernadett
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A parlamenti képviselőkre vonatkozó fegyelmi szabályok szigorítására tett javaslatot a Fidesz-KDNP a múlt héten. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott, az elmúlt időszakban tapasztalható példátlan durvaságok tették ezt indokolttá. Példaként hozta fel a tavaly december 12-i ülésnapot, amikor ellenzéki képviselők megakadályozták, hogy a levezető elnök elfoglalja helyét a pulpituson, illetve Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő két héttel ezelőtti viselkedését, amikor trágár szavakat tartalmazó táblát emelt fel.

Kiemelte azt is, az eddigi tiszteletdíj-csökkentéseknek elhanyagolható volt a visszatartó erejük, az érintettek mellényzsebből kifizették. Ezért most a javaslat szerint általános szabály lenne, hogy az eddigi tiszteletdíj-csökkentések mértékét a tizenkétszeresére emelik, remélve, hogy ennek nagyobb lesz a visszatartó ereje. Így például azt a rendbontást, amit eddig a képviselői havi tiszteletdíj egyharmadának elvonásával büntettek, ezentúl maximum négyhavival lehet. Amit eddig egyhavi csökkentéssel szankcionálhattak, annak ezentúl hathavi tiszteletdíj-elvonás lesz majd a felső határa, de ez akár meg is duplázódhat, így akár több millió forintos büntetések is előfordulhatnak.

A hazai ellenzék természetesen azonnal felemelte a hangját az ügyben, a DK-s Arató Gergely például „Pofa be törvénynek” nevezte a kulturált viselkedésre ösztönző új szabályozást. Arató úgy gondolja, a magyar kormány ezzel a módosítással a nyílt diktatúra felé tesz javaslatot.

Mielőtt az itthoni módosítás „példátlan szigora” felett bárki pálcát törne, érdemes áttekinteni, külföldön hogyan szankcionálják a rendbontókat. Belgiumban például büntetés jár az ülés rendjének megzavarása, ismételt rendreutasításra okot adó cselekmény, kiutasítás megszegése vagy a képviselőházban elkövetett garázdaság miatt, illetve akkor is, ha erőszakot alkalmaznak egy másik képviselővel szemben. A szankciók mértéke a rendreutasítástól egészen odáig terjed, hogy a renitens politikust a parlament épületéből is kitilthatják az ülés végéig, de akár a következő nyolc vagy tíz ülésről is. Ez ellen jogorvoslatnak helye nincs, kivéve, ha az elnök engedélyével a képviselő legfeljebb tíz percben magyarázatot ad viselkedésére. A szómegvonás abban az esetben azonnal véget ér, ha a képviselő írásban megbánást tanúsít a ház rendjének megzavarása és az elnök rendelkezéseinek figyelmen kívül hagyása miatt.

Bulgáriában sem éreznék túl komfortosan magukat ellenzéki képviselőink, hiszen szabályszegésnek minősül az elnök félbeszakítása, az ülés megzavarása, támadó hangnem használata, fenyegetés, jó hírnév megsértése és az elnöki intézkedés nem teljesítése is. Ezekben az esetekben a renitens politikust nemcsak az ülés(ek)ről zárhatják ki, hanem erre az időtartamra még a fizetését is megvonják.

Dániában már az időkeret túllépését is szankcionálják, akárcsak a nem helyénvaló elemet a beszédben, írásos beadványban vagy a házszabály súlyos megsértését. Mindezekért a legenyhébb büntetés a szómegvonás, azonban ha ennek ellenére sem fejezi be a képviselő a szabálysértő magatartást – ami a magyar parlamentben igen gyako-ri –, akkor a rendre utasított politikust tizennégy napra kizárhatják az ülésekről. Jogorvoslatnak helye nincs.

Az Egyesült Királyságban a képviselői jogok gyakorlását is felfüggeszthetik akár húsz napra is, ez idő alatt pedig természetesen a tiszteletdíjat is megvonják a szabályszegőtől. Ehhez elég csak nem teljesíteni a házelnök utasítását. Lettországban etikai vétség esetén tájékoztatják az etikai bizottságot a szabályszegésről, mindezt jegyzőkönyvbe is veszik, ezt pedig írásban átadják a képviselőnek, majd kihirdetik és közzéteszik a hivatalos lapban.

Németországban a helytelen viselkedésért előzetes figyelmeztetés nélkül akár kétezer eurós bírság is járhat, de a képviselőket akár harminc napra is kizárhatják az ülésteremből. Utóbbira például a tavaly december 12-én itthon randalírozó ellenzék minden tagja bejelentkezhetne, ha mindez Németországban történt volna.

Kocsis Máté a javaslattal kapcsolatban múlt héten azt is elmondta, voltak, akik a mostani módosításnál jóval szigorúbb szankciókat javasoltak, ám bíznak abban, hogy a parlamenti vitákat így is sikerül visszaterelni kulturált mederbe az ellenzéki padsorokban is.

Kapcsolódó írásaink