Belföld

Új kötet Gazsó Ferenc munkásságából

Emlékdíjjal és eddig ismeretlen tanulmány közreadásával is tisztelegnek a néhai szociológus tevékenysége előtt

Kötetbemutatót rendez a Gazsó Ferenc Társadalomtudományi Társaság (GFTT) ma a Budapesti Corvinus Egyetemen, ahol a tavaly elhunyt Gazsó Ferenc Iskola, társadalom, rendszerváltás címmel összeállított művét ismertetik.

Új kötet Gazsó Ferenc munkásságából
Gazsó Ferenc egykori pályatársainak írásai is helyet kaptak a hiánypótló kiadványban
Fotó: MH

Az eredeti szinopszist még Gazsó készítette, halálát követően Békés Zoltán és Harcsa István szerkesztette meg a kiadványt. A neves szociológus az 1960-as, ’70-es és ’80-as években széles körű kutatómunkát végzett az iskola és társadalom kérdéskörében olyan pályatársakkal együttműködve, mint Andorka Rudolf, Ferge Zsuzsa, Pataki Ferenc vagy Várhegyi György. A most megjelenő kötetbe Gazsó Ferenc kutatói munkásságára épülő,  a rendszerváltoztatás körüli és utáni írásai kerültek be.

A szerkesztők három kiemelkedő jelentőségű, máig aktuális írást, A törvény és az iskola valósága (1986), az Oktatás és politika (1993) és a Társadalmi átalakulás és oktatáspolitika (2016) ismét közreadnak. Belekerült kötetbe a Stratégiai megfontolások az oktatási rendszer fejlesztéséhez (1998) című tanulmány is, amely először jelenik meg. A beválogatott tanulmányokat a következő négy tematikus fejezetbe sorolták: a rendszerváltoztatás előtti-körüli írások 1986-1991-ből, útkeresés a rendszerváltoztatás után, fordulatok az iskolaügyben a ’90-es években, valamint az ezredfordulót követő munkák.

A második részben Gazsó kutatótársai által készített tanulmányok szerepelnek. Halála után a könyv előkészítését folytatók – Gazsó Ferenc szerzői jogainak örököseivel egyetértésben – felkérték Harcsa Istvánt és Laki Lászlót, hogy saját írásukkal bővítsék a kötetet. Mindkét írás egyúttal tisztelgés Gazsó Ferenc munkássága előtt, egyben felhívják a figyelmet az általa felvetett kérdések aktualitására.

A rendezvényen kerül sor a GFTT által kiírt ifjúsági pályázat eredményhirdetésére, és a legjobb pályaművek bemutatására. A társaság – Gazsó János nagylelkű támogatásának köszönhetően – Gazsó Ferenc Emlékdíjat hozott létre negyven év alatti kutatóknak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom