Belföld

Sikkasztás miatt is nyomoznak a XIX. kerületben

Kispesten nem csapott oda a Momentum, Lackner Csaba felügyelőbizottsági elnök maradt

„Ha a kerületi politikában nem keresel évi százmilliót, hülye vagy” megállapításról elhíresült Lackner Csaba kispesti önkormányzati képviselő – akit az MSZP kizárt a soraiból – nem mondott le mandátumáról, sőt egyelőre bizottsági alelnökké is megválasztották. Ami a súlyos korrupciós botrányba került politikus, Lackner alelnöki tisztségét illeti a Szociá­lis és Lakásügyi Bizottságban, arról november 26-án újra szavazni fognak.

Sikkasztás miatt is nyomoznak a XIX. kerületben
Közös ügyek. Gajda Péter az MSZP-s Molnár Zsolttal és Gyurcsány Ferenccel
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Legalábbis ezt állította Gajda Péter szocia­lista polgármester, és ezt írta a momentumos Paróczai Anikó átláthatósági tanácsnok, a kispesti korrupcióellenes harc vezetője is. Mindketten arra hivatkoztak, hogy a bizottsági tagok és tisztségviselők megválasztásakor rossz listára szavaztak a testület tagjai. Mindez azért hihetetlen, mert a nyilvánosan elérhető előterjesztésben Lackner neve egyértelműen ott szerepel, és az ellenzék képviselői hosszasan vitáztak is erről Gajda Péterrel az ülésen.

Ha a kispesti baloldalon múlik, posztján maradt volna a botrányos hangfelvételeken csak „Krinyóként” emlegetett Kránitz Krisztián, a kispesti vagyonkezelő igazgatója is. A korrupcióellenes minimumprogramban ugyanis csak a gazdasági társaságok vezetői­nek visszahívására tett javaslatot Gajda Péter polgármester, de az önkormányzat vagyonkezelője nem cég, hanem intézmény. Így a vagyonkezelő csak ellenzéki javaslatra, utólag került be az elfogadott határozatok közé.
A Fidesz–KDNP egyébként arra is javaslatot tett, hogy az önkormányzati cégeknél, illetve intézményeknél vezetői állásra kiírt pályázaton olyan személy ne indulhasson, akinek a neve felmerült korrupciós botrányban, vagy regnálása idején büntetőeljárás, nyomozás indult az általa irányított cégnél. „Ezt a javaslatunkat leszavazta a korrupcióellenes harcot hirdető baloldal. Pedig fontosnak tartjuk, hogy ne pályázhasson újra Mr. Negyven Százalék, vagyis Kránitz a vagyonkezelő igazgatói posztjára, és ne pályázhasson újra a köztisztasági és parkfenntartási feladatokat végző Közpark Kft. ügyvezetője sem.

Utóbbi cégnél, amelynek felügyelő bizottsági elnöke egyébként Lackner Csaba, ugyanis jelenleg 43,5 millió forintos sikkasztás miatt nyomoz a rendőrség” – mondta lapunknak Dódity Gabriella, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője. Hozzátette: hatvanhat valótlan tartalmú számlát utaltak el a cégből teljesítés nélkül építőanyagra, az ügyvezető feljelentése szerint.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom