Belföld

Horváth Ildikó: A létszámstop nem vonatkozik az egészségügyi intézményekre

Az egészségügyi intézményekre nem vonatkozik a közigazgatásban elrendelt létszámstop - közölte az egészségügyért felelős államtitkár egy budapesti szakmai konferencián pénteken.

Horváth Ildikó: A létszámstop nem vonatkozik az egészségügyi intézményekre
Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár
Fotó: MH

Horváth Ildikó a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) rendezvényén ezzel kapcsolatban azt mondta: egy félreértésről volt szó, és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója már eljuttatta azt a levelet, amelyben tisztázza, hogy ez a rendelkezés csak a közigazgatásra vonatkozik, a közszférára nem.

Ficzere Andrea, az MKSZ elnöke, az Uzsoki utcai Kórház főigazgatója úgy fogalmazott, „borzasztó nehéz helyzetbe” kerültek az intézmények ezzel a rendelkezéssel, de az egyeztetések után tisztázódni látszik a helyzet.

Horváth Ildikó a konferencián tartott előadásában a többi között beszélt arról, hogy az uniós átlagnál nagyobb ütemben nőtt Magyarországon a születéskor várható élettartam, és közelített egymáshoz a nők és a férfiak egészségben eltöltött éveinek száma.

A vastagbélrákszűrési programról elmondta, fontos a szűrővizsgálatok kiterjesztése, mivel jelenleg a behívottaknak csak a 30 százaléka megy el a szűrésre. Az adatok azt mutatják - tette hozzá -, hogy több száz rákmegelőző állapotot és már rákos elváltozást tudtak kimutatni.

Az államtitkár kitért arra, hogy a jövőben erőteljesebben szeretnének foglalkozni a betegelégedettség mérésével. A betegellátás minőségét javíthatják ezek a felmérések, és érdemes afelé menni, hogy ezt a kórházi mutatót érvényesíteni lehessen a finanszírozásban - jegyezte meg.

Jelezte, hogy folytatni fogják az alapellátás megerősítését szolgáló Három generációval az egészségért programot. Úgy fogalmazott, ez olyan hajtómotor kell, hogy legyen, amely mobilizálja a háziorvosi együttműködést egyéb szakmák képviselőivel a jobb és hatékonyabb alapellátás érdekében.

Horváth Ildikó szerint a kihasználatlan kórházi kapacitások átcsoportosítása, a szakmaspecifikus centralizáció, az alap- és járóbeteg-ellátás erősítése - beleértve a praxisközösségek kiterjesztését - megoldási lehetőség lehet az ellátás minőségének és hatékonyságának javítására. Ezen kívül szükség van az eredményalapú finanszírozás erősítésére az alapellátásban, továbbá az intézményesített és folyamatos, az adott ellátáshoz rendelt betegségkódok karbantartásra a fekvőbeteg- és a járóbeteg-ellátásban.

Az államtitkár szólt arról is, folynak a tárgyalások a Magyar Orvosi Kamarával az orvosok bérének további emeléséről, és bízik abban, hogy az egyeztetések a közeljövőben lezárulnak.

Kapcsolódó írásaink