Belföld

Hit nélkül a társadalom elveszíti erejét

A katolikus püspöki kar körlevele iránymutatást ad korunk meghatározó kérdéseiben, így a népesedési krízisben is

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a 2020-ban Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus közeledtével napjaink meghatározó problémáit áttekintő körlevet adott ki tegnap. A dokumentum korunk négy jelentős társadalmi kérdését – a népesedési krízist, a nevelés-oktatás helyzetét, a szegénység problémáját és a migrációs kérdéseket – tekinti át azzal a céllal, hogy segítsen irányt mutatni e problémák helyes kezelésében.

Hit nélkül a társadalom elveszíti erejét
Fotó: Pixabay

Az MKPK többek között megfogalmazta: ha a nyugati kultúrkörben élő ember elutasítja a hitet, akkor társadalmai elveszítik belső erejüket, a célt, a motivációt, a belső békét. A körlevél kitér a rendszerváltásra és társadalmi hatására is. Mint írják, noha harminc évvel ezelőtt úgy gondolták, az egyház ajándékba kapta a történelem Urától a szabadságot, amiért korábban sokan küzdöttek és szenvedtek, utána mégis tömegek érezték úgy, hogy munkájukra nincs szükség és ők maguk is feleslegessé váltak. Megjelentek a hajléktalanok, a magántulajdon erkölcsi legitimitásának problémája. A fiatalok tömeges kivándorlása veszélybe sodorta a nemzeti nyelvet, kultúrát, a nemzet közösségi tapasztalatának értékeit – írják, hozzátéve: a családi kötelékek meglazultak, gyengült a szolidaritás és a közösségérzet a nemzedékek között, fokozódott az idősek elmagányosodása. A körlevél kitér a világgazdaság aránytlanságaira és a klímaváltozásra is, a hívőket pedig hitbeli és szeretetbeli megújulásra hívja.

Ingyenes mobiltelefon-alkalmazást fejlesztett a Magyar Katolikus Rádió – jelentette be tegnap Radetzky András vezérigazgató-helyettes, hangsúlyozva: a felhasználók élő műsorhoz és tematikus csatornákhoz férhetnek hozzá.

Kapcsolódó írásaink