Belföld

„Gyurcsány akarja irányítani a fővárosi folyamatokat”

Deák Dániel: Karácsony Gergely a következő öt évben nem tud autonóm személyként dolgozni, mivel a háttérből a bukott miniszterelnök mozgatja a szálakat

Gyurcsány Ferenc hosszú távra tervez Budapesten Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint, sajtóinformációk alapján azonban kiderült, nem mindenki örül a bukott miniszterelnök térnyerésének.

„Gyurcsány akarja irányítani a fővárosi folyamatokat”
Kálmán Olga csatlakozott az ellenzéki körökhöz, így ő is kapott egy jól fizető állást
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Amióta Gyurcsány kilépett az MSZP-ből, és megalapította a DK-t, mindvégig azon dolgozott, hogy átvegye az irányítást az ellenzéki térfélen – fogalmazott lapunknak Deák Dániel arra a felvetésre, hogy egyre több helyen bukkannak fel az exkormányfő emberei.

Információink szerint a DK pártelnöke maga is részt vesz az ellenzéki pozíciók osztogatásában. Legutóbb például Baranyi Krisztinát rendelte be konzultációra magához, mert a ferencvárosi polgármester ezidáig nem ment bele abba, hogy DK-közeli emberek kulcspozíciókat kapjanak a kerületben. Deák úgy látja: Gyurcsány hosszú távra tervez Budapesten, egyértelműen ő akarja irányítani a fővárosi folyamatokat, ezért is vette rá Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy fontos pozíciókat kapjanak az emberei, többek között az a milliárdos adócsalással vádolt Czeglédy Csaba, akinek cégét több balliberális vezetésű kerület is felkérte az önkormányzati szerződések „átvilágítására”.

Deák kifejtette, a 2010 előtti korszak emberei azt jelzik, hogy a főpolgármester a következő öt évben nem tud autonóm személyként dolgozni, mivel Gyurcsányék mozgatják a háttérből a szálakat. Az elemző szerint az ellenzéki pártok és embereik csupán kifizetőhelyként tekintenek Budapestre. Hozzátette, Gyurcsány újdonsült párttársa, Kálmán Olga is ugyanehhez a körhöz tartozik, a korábbi műsorvezető is csak egy jól fizető állást kapott Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes tanácsadójaként.

Sajtóinformációk szerint nem mindenki örül a bukott baloldali miniszterelnök budapesti térnyerésének az egyre inkább megosztott ellenzéki térfélen.

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője egy tévéinterjúban például arról beszélt, rossz üzenete van annak, hogy a „megújuló baloldal” olyan emberekhez nyúl vissza, mint például Draskovics Tibor. Az LMP-s politikus kifogásokat emelt Czeglédy önkormányzati szerződéskötései miatt is, akitől nemcsak az LMP tartana távolságot, hanem a Momentum is. Az MSZP és a DK azt állítja: az előzetes egyeztetéseken sem az LMP-nek, sem a Momentumnak nem volt kifogása Czeglédy ellen, Csárdi szerint mégis meglepődtek Gyurcsány ügyvédjének szerződésein. Mindemellett érdemes kitérni Kispestre is, ahol továbbra is megosztja az ellenzéket,  hogy mikor fosztják meg a drog- és korrupciós botrányba keveredhetett Lackner Csabát a szociális és lakásügyi bizottságban betöltött pozíciójától.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom