Belföld

Gazdaságvédelmi, családvédelmi, biztonságot erősítő javaslatok a parlament előtt

 A kormány több, a magyar gazdaság védelmét, a magyar családok védelmét, és Magyarország biztonságát szolgáló törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé - tudatta szerdai közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A közlemény szerint a kormány többek között arra kéri a parlamentet, hogy támogassa a magyar gazdaság védelmét, a gazdaság kifehérítését és a hazai vállalkozások adó- és adminisztráció csökkentését szolgáló további intézkedéseket.

A migráció és a terrorizmus elleni küzdelem érdekében a kormány kéri a parlament felhatalmazását az Iszlám Állam elleni nemzetközi katonai műveletekben való további részvételhez.

A családok védelmével összefüggő törvények módosítása kapcsán a kormány megteremti a januártól életbe lépő nagyszülői gyedben részesülők számára a munkavállalói védelmet.
A kormány emellett tovább csökkentji a bürokráciát az állampolgári ügyintézéseknél. Számos ügyintézés tovább egyszerűsödik a jövőben; például a vállalkozásokat, a nyugdíj előtt állókat, a közgyógyellátásra jogosultakat, a megváltozott munkaképességűeket, a fogyatékkal élő gyermekek szüleit érintő ügyintézések lesznek gördülékenyebbek.

A kormány az önkormányzati feladatellátás közül kiemelten fontosnak tartja a városi tömegközlekedés zavartalan biztosítását, ezért (különösen a budapesti tömegközlekedés működőképességének további biztosítása érdekében) arra is törvényi garanciát javasol, hogy az önkormányzatok az iparűzési adót elsőként a helyi tömegközlekedés finanszírozására legyenek kötelesek fordítani.

Kapcsolódó írásaink