Belföld

Németh Zsolt: Itt az ideje a felső szintű ukrán-magyar párbeszédnek

Elérkezett az ideje annak, hogy elinduljon az ukrán-magyar párbeszéd a legfelsőbb szinten - mondta a külügyi bizottság fideszes elnöke újságíróknak a testület keddi budapesti zárt ülése után.

Németh Zsolt: Itt az ideje a felső szintű ukrán-magyar párbeszédnek
Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetségének elnöke (b), Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (j) és Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke (k) az Országgyűlés külügyi bizottságának ülése után az Országházban
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Magyarország készen áll arra, hogy Ukrajnával „új lapot nyissunk” a kétoldalú kapcsolatokban - fogalmazott Németh Zsolt.

Rámutatott: ennek keretei között komoly szerep juthat a törvényhozásoknak, így a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának is, amely szintén kész arra, hogy kivegye a részét a kétoldalú kapcsolattartásból.

A bizottság tájékoztatót hallgatott meg a magyar-ukrán kapcsolatok aktuális helyzetéről.

Németh Zsolt kiemelte: üdvözlik - ahogy tavasszal is - Volodimir Zelenszkij államfővé választását, és azt, hogy számos, a magyarságot érintő kérdésben előrelépés történt. A bizottsági elnök ezek között említette a kettős állampolgárságot.

Szintén üdvözlik - folytatta -, hogy a béke irányába nagyon határozott nemzetközi erőfeszítéseket tesz Ukrajna, és bátorítják az Európai Uniót, hogy a normandiai formátum keretei között tegyen meg mindent ennek érdekében. Az alapvetően európai kérdés, hogy sikerül-e békét teremteni a keleti szomszédságban - rögzítette.

Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy nem sikerült ismét magyar képviselőt választani a kijevi törvényhozásba. Brenzovics László elveszítette mandátumát, ugyanakkor ez önhibáján kívül történt így, a választáson kiváló eredményt ért el. Ha összegződhettek volna a  magyarság szavazatai, továbbra is képviselőként dolgozhatna - mutatott rá Németh Zsolt. Nem sikerült azonban magyar körzetet létrehozni - tette hozzá, hangsúlyozva: bíznak abban, hogy a jövőben erre sor kerülhet.

Azt is sajnálatosnak tartja, hogy számos intézkedés, amely sújtotta a magyarságot, nem szűnt meg, a kárpátaljai magyarság jogait nem sikerült helyreállítani. Példaként kiemelten az oktatási és a nyelvtörvényt említette.

Kijelentette: alapvető nemzetközi normáról van szó, a szerzett jogokat biztosítani kell.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára arról beszélt: Magyarország erős Ukrajnában érdekelt, illetve abban, hogy Ukrajna stabilitása és biztonsága helyreálljon.

Magyarország ugyanakkor ellenérdekelt abban, hogy a keleti országrészt érintő ukrán belpolitikai és biztonságpolitikai bizonytalanságok fennálljanak - jelezte.

Ez ugyanis destabilizáló hatással van nemcsak az országra, hanem az egész régióra, és geopolitikai következményekkel jár - mutatott rá.

Emlékeztetett: Magyarország ennek érdekében számos lépést tett az elmúlt években. „Segítjük Ukrajnát ahogy erőnkből telik” - hangsúlyozta, és felidézte, hogy 100 millió eurós nagyságrendben támogatják azokat az ukrán erőfeszítéseket, amelyek az ország rendbetételére és megszilárdítására irányulnak. Magyarország ennél többet nem tud tenni - mondta az államtitkár, hozzátéve: itt az ideje, hogy az ukrán fél elfogadja ezt a baráti nyitottságot.

Ez az előző adminisztrációval nem tűnt lehetségesnek, a mostanival viszont nagy remények vannak arra, hogy elindulhat egy konstruktív párbeszéd, és ezáltal ha nem is egy csapásra, de meg tudják oldani a nyitott kérdéseket - mondta az államtitkár.

Úgy látja, érdemi, történelmi probléma a két ország viszonyát nem terheli, azok a gondok, amelyek az elmúlt években jelentkeztek, orvosolhatók. Ugyanakkor Ukrajnának is bizonyítania kell azt, hogy elkötelezett ebben az irányban - mondta Magyar Levente, kiemelve: magyar részről fennáll a nyitottság, hogy új alapokra helyezzék a párbeszédet.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke megköszönte az odafigyelést az anyaország részéről, amit a kárpátaljai magyarság tapasztal. A helyzetük az elmúlt években rendkívül nehézzé vált, és jelenleg sem érzékelik ennek javulását - értékelt.

Kiemelte: mindenki nagy várakozással tekintett Zelenszkij első lépései elé, elsősorban a békét, a szomszédos országokkal történő kapcsolatok helyreállítását, és a nyelvi-oktatási kérdések rendezését várta a választók többsége. Ezek a folyamatok rendkívül lassan zajlanak, bár történtek lépések a béke megteremtésére. Remélik, hogy a választási ígéreteknek megfelelően hozzáfognak majd azon törvények felülvizsgálatához is, amelyek hátrányosan érintik a kisebbségeket - jegyezte meg.

A kárpátaljai magyarság az ukrán-magyar viszony helyreállításában érdekelt - mondta az elnök, hozzátéve: örvendetesnek tartanák, ha létrejönne egy magas szintű találkozó, ahol megvitatnák a vitás kérdéseket.

A nyelvi, oktatási kérdések mellett előrelépést szorgalmazott a határ menti infrastruktúra, az utak fejlesztése területén. Jó lenne, ha azok az intézmények helyreállnának, amelyek korábban működtek, így a gazdasági vegyes bizottság, a határ menti együttműködéssel foglalkozó vegyes bizottság és a kisebbségi kérdésekkel foglalkozó vegyes bizottság. Ezek fontos fórumai lehetnének az országok közötti kapcsolatok javulásának - mondta Brenzovics László, aki szerint ez érdeke Magyarországnak, Ukrajnának és a kárpátaljai magyarságnak egyaránt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom