Belföld

Már puskaporos a levegő Czeglédy megbízása miatt

Kifejezetten büszke a Gyurcsány-párt a költségvetést korábban megcsapoló ügyvédre, az MSZP hallgat, az LMP, a Jobbik és a Momentum az együttműködés megcsúfolásáról beszél

Három ellenzéki párt is elfogadhatatlannak tartja a korábban jogerősen elítélt, jelenleg is súlyos bűncselekménnyel vádolt Czeglédy Csaba szombathelyi önkormányzati képviselő megbízási szerződését. A két DK-s vezetésű kerületi önkormányzatot azonban ez nem zavarja, sőt úgy tűnik, a Gyurcsány-párt beszél most árokásásról.

Már puskaporos a levegő Czeglédy megbízása miatt
Fotó: MH/Purger Tamás

Két DK-s polgármester, az újbudai László Imre és az erzsébetvárosi Niedermüller Péter is Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját bízta meg a korábban fideszes vezetésű önkormányzatok s azok cégeinek átvilágításával. Niedermüller tegnap azt is bejelentette, hogy Czeglédy irodája egy hónapban kétszer ötszázezer forintot kap, az egyik félmilliót a múlt átvilágítása okán, a másik félmilliót pedig az önkormányzati cégek szerződéseinek ellenőrzéséért. Egyelőre az év végéig, a folytatásról majd később tárgyalnak.

Amúgy a szombathelyi önkormányzati képviselőt, az MSZP és a DK korábbi ügyvédjét bűnszervezet irányításával, hatmilliárd forintos költségvetési csalással vádolják, vádlottként december 2-án hallgatja majd ki a Szegedi Törvényszék. Egy másik ügyben 155 millió forint gazdasági csalást rónak a terhére annak kapcsán, hogy a McDonald’s franchise-partnereit rávette, térítsék el a pénzt a végrehajtó elől. A nem túl bizalomgerjesztő történetek mellett Czeglédy Csabát 2002-ben, még MSZP-s politikusként egyszer már jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték ugyancsak munkaerő-közvetítéshez kötődő iskolaszövetkezet ténykedése kapcsán.

A politikus-vádlott megbízása miatt elsőként a Momentum fakadt ki, majd csatlakozott az LMP, hétfőn pedig a Jobbik is közölte, hogy Czeglédy megbízása az ellenzéki együttműködés „megcsúfolása”. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke hétfőn az ATV-nek azt mondta, „Czeglédy megbízása nem szolgálja a közbizalom helyreállítását”. Válaszul a Gyurcsány-párt megkérte a Momentumot, hogy „ne ássanak árkokat, és vigyázzanak magukra”. A DK azonban továbbra is köti az ebet a karóhoz, Barkóczi Balázs szóvivő úgy fogalmazott: „Úgy gondoljuk, hogy az elszámoltatás, amit mi az októberi választási kampányban ígértünk, az ellenzék egészének a feladata és a felelőssége, és arra hívunk fel, hogy vegyen ebben részt mindenki.”

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese szintén az ATV-ben azt mondta, büszkék arra, hogy Czeglédy elfogadta a felkérésüket a munkára, hiszen „elszánt és tapasztalt jogász”. Arató esetében a Czeglédy iránti szolidaritásban – a Gyurcsány-bankház Czeglédynek nyújtott magánkölcsönei mellett –talán az is szerepet játszhat, hogy egykor Zuschlag János szobatársa volt. Arató elnökölte a Fiatal Városért Egyesületet, amelyet a szocialisták csupán a finanszírozás miatt hoztak létre, s amely tényleges tevékenységet nem végzett. Ezt a kihallgatott tanúk is megerősítették a bíróságon. Ekkor egyes szocialista ifjúsági vezetők útja a börtönbe vezetett, mások megúszták. A Szegedi Ítélőtábla másodfokon eljáró pártkomisszár bírájának – akinek emléktáblát is állítottak a táblabíróságon – köszönhető csupán, hogy az egykori GYISM (Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium) notabilitásai, köztük Arató Gergely oktatási államtitkár is az utóbbiak közé tartozott.

Kapcsolódó írásaink