Belföld

Nincsenek meg a szociális dolgozók sztrájkjának jogszabályi feltételei

A kormány eddig is nyitott volt, ezután is nyitott minden a szociális dolgozókat érintő tárgyalásra. A sztrájk jogszabályi feltétele, hogy az érintett ágazatban biztosított legyen a még elégséges szolgáltatás - írja az Emberi Erőforrások Minisztériumának lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleménye.

A március óta tartó szociális ágazati tárgyalásokon a szakszervezetek elégséges szolgáltatások mértékéről szóló javaslata elfogadhatatlan a kormány számára, mert azzal veszélyeztetik az ellátottak biztonságát. A szakszervezetek közül csak a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete ragaszkodik a sztrájkhoz - írja az Emmi.

A sztrájk miatt a SZÁD és az MKKSZ bírósághoz fordult, azonban a Fővárosi Törvényszék 2019. október 24-én az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, és új eljárásra utasított.

A kormány továbbra is a párbeszéd híve, nyitott a szakmai egyezetésre - emelik ki. Az elmúlt években számos lépés történt a szociális dolgozók anyagi és szakmai megbecsülésének javításáért. A szociális dolgozók bére 2010 óta 84%-kal emelkedett, az ágazati átlagbér bruttó 137 372 forint volt, jelenleg bruttó 252 183 forint. A minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésével járó többletkiadásokat továbbra is átvállalja a kormány az önkormányzati, egyházi és civil fenntartású szociális intézményektől, s a hozzájárulás 2020-tól beépül a támogatásba.

Meggyőződésünk, hogy az ügyet továbbra sem a sztrájk és a politikai hangulatkeltés, hanem a párbeszéd szolgálja - áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink