Belföld

Új kihívások előtt a honvédség

A jövő harcmezője még összetettebb és bonyolultabb lesz, ezért fontos a felkészülés

Az utóbbi két évtizedben romlott a biztonsági helyzet a világon, ezért is van szükség a magyar hadsereg modernizálására – egyebek mellett erről is beszéltek az előadók azon a két napos konferencián, amelyet  a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelye szervezett Budapesten.

Új kihívások előtt a honvédség
A kibertámadásokhoz nem kellenek fegyverek, csak számítógépek
Fotó: MH

Új technológiák, új doktrínák jelentek meg az utóbb időszakban, s ennek a magyar hadseregnek is meg kell felelnie – hangoztatta egy napokban lezajlott nemzetközi konferencián Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke. A főtiszt a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelye által Új dimenziók és generációs ugrás a hadviselésben címmel szervezett találkozóján egyebek mellett arról beszélt, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot az utóbbi két évtizedben leromlott biztonsági helyzet is magyarázza.

A konferencián jelen volt Ste­phan Thomas német altábornagy is, aki arról beszélt, a Bundeswehr erőit 2032-ig szeretnék modernizálni. Mint kifejtette, a jövő harcmezője még összetettebb és bonyolultabb lesz, ezért fontos a felkészülés, de nemcsak katonai, hanem gazdasági és társadalmi értelemben is.

Kovács László dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának kibervédelmi haderőnemi szemlélője elmondta, a bolygó lakosságának csaknem fele használ valamilyen számítástechnikai eszközt. A kibertér ma a társadalmi és gazdasági folyamatok alapját jelenti, s ezért műveleti térré is vált – hívta fel a figyelmet. Hozzátette, miközben már konkrét államok elleni támadásokra is sor került, a nemzetközi jog nehezen talál fogást a kibertérben zajló műveleteken.

Porkoláb Imre ezredes, a nemzeti fegyverzeti igazgató kutatás-fejlesztésért és innovációért felelős helyettese utalt rá, a katonai vezetők mind kevésbé képesek átlátni a hadszíntér változásait, és a stratégiai tervezés is veszített hatékonyságából. E mellett nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, általánosságban is kijelenthető, hogy az emberek nem képesek adaptálódni a folyamatosan és nagyon rövid időn belül megjelenő technikai fejlesztésekhez.

A konferencia nyitónapján felszólalt Böröndi Gábor altábornagy is. A Magyar Honvédség parancsnokának helyettese utalt rá, ma már nem a harckocsik száma vagy a tűzerő dönt egy konfliktusban, hanem sokkal inkább a befolyásolási képesség vagy a gazdasági erő. Az új helyzetben a honvédség arra készül fel, hogy Magyarország gazdasági erejét figyelembe véve, a külgazdasági és a külpolitikai célokat támogatva, az információs műveleteket felhasználva úgy alakítsa át katonai erejét, hogy képes legyen reagálni a szürke zóna, a hagyományos és a hibrid hadviselés kihívásaira. Az altábornagy a modern kihívásokra való felkészülés részekén említette a kiberteret és az űrháborús technológiát. Hozzátette, a konferenciát éppen azért szervezték, mert fontosnak tartják, hogy a szakértőket bevonják a munkába, s bemutassák elképzeléseiket, hogyan modernizálnák a hadsereget.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom