Belföld

Kitört az ellenzéki belháború Czeglédy miatt

Kálmán Olga belépett Gyurcsány pártjába, és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes politikai főtanácsadója lesz

A Momentum, a Jobbik és az LMP is nekiesett a DK-nak, amiért két fővárosi kerület is szerződést kötött Czeglédy Csabával. Gyurcsányék szerint viszont minden rendben.

Kitört az ellenzéki belháború Czeglédy miatt
Hamar véget ért a választás utáni öröm az ellenzéken belül
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Alaposan kiverte a biztosítékot az ellenzéki összefogás egyes pártjainál, hogy a 2010 előtt már elítélt és most is vád alatt lévő Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával az újbudai és erzsébetvárosi önkormányzat is szerződést kötött. „Czeglédy ügyvédi irodájának megbízása nemhogy nem szolgálja a közbizalom helyreállítását a Fidesztől átvett önkormányzatokban, de egy öngól: a teljes ellenzék hitelességét rombolja, hogy egy párt közeli, egyértelműen nem független, korábbi MSZP-s politikust bíz meg önkormányzati cégek átvilágításával. Ez a koalíciós városvezetés közös morális követelményeibe nem fér bele.” – írta a hétvégén a Momentum. A párt még azt is közölte, hogy képviselőik egyik kerületben sem tudtak előre Czeglédy kiválasztásáról.

A Momentum véleményéhez csatlakozott az LMP és a Jobbik is. Utóbbi szerint „az, hogy Gyurcsány Ferenc bizalmasa, akit már 2010 előtt (!) jogerősen elítéltek adócsalásért és magánokirat-hamisításért, újra pozícióba jut, ráadásul céges átvilágítások kapcsán, az ellenzéki együttműködés megcsúfolása.” A Jobbik ennek apropóján felhozza, hogy a „szocialista panoptikum” más meglepetéseket is tartogatott e hétre. „Ott van a pénzügyminiszterként áfa-visszatartásokkal trükköző Draskovics Tibor kinevezése a BKK igazgatósági elnökének, vagy Horn Gyula unokahúgának, az ’56-os pesti srácokat nemes egyszerűséggel lefasisztázó Havas Szófiának a fővárosi bizottságba ejtőernyőzése. A sort sajnos lehetne folytatni. Orbán Viktor csak egy kávét kér.” – írt a párt. Az LMP elnöksége is közölte: elfogadhatatlannak tartják, hogy egy korábban jogerősen elítélt, jelenleg pedig büntetőeljárás hatálya alatt álló személy irodája kapjon önkormányzati megbízásokat.

A DK azonban visszaszólt, azt írták meglepve értesültek a Momentum közleményéről. Szerintük a Momentumnak is értenie kell, hogy szükség van az ellenzéki pártok közötti belső szolidaritásra. Mi korábban is kiálltunk a Momentum mellett – jegyezték meg.

Barkóczi Balázs, a DK szóvivője vasárnap azt mondta, Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere már a bejelentést és a szerződéskötés előtt egyeztetett Czeglédy szerződéséről a momentumos alpolgármesterrel, aki akkor nem emelt kifogást. A DK szerint egyébként semmi sem indokolja a szerződések a felbontását. Sőt, ahogy Barkóczi fogalmazott kifejezetten büszkék arra, hogy Czeglédy látja el a VII. kerület jogi ügyeinek a képviseletét. Niedermüller egyébként tegnap nyilvánosságra hozta a szerződést, amely alapján a baloldal háziügyvédje az önkormányzat jogi képviseletéért és a gazdasági társaságok szerződéseinek áttekintéséért kétmillió forintot kap az év végéig.

Tegnap az is kiderült, hogy Kálmán Olga belépett a DK-ba és politikai főtanácsadóként segíti Gy. Németh Erzsébet, a humán és kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettes munkáját.

Kapcsolódó írásaink

Balliberális kifizetőhely lett Budapestből

ĀErzsébetváros és Rákospalota új vezetője is a hatmilliárdos költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját bízta meg a hivatali szerződések átvizsgálásával