Belföld

Czeglédy ügyvédi irodájával szerződtek le Niedermüllerék

Budapest két kerületi önkormányzata, Erzsébetváros és Rákospalota új polgármestere is a hatmilliárdos költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját bízta meg a meglévő önkormányzati szerződések átvizsgálásával.

Czeglédy ügyvédi irodájával szerződtek le Niedermüllerék
Niedermüller Péter, a baloldal VII. kerületi polrgérmestere
Fotó: Neidermüller Péter Facebook-ol

Mindkét kerületben ellenzéki, baloldali politikusok ültek a polgármesteri székbe. Erzsébetvárosban a DK-s Nidermüller Péter, míg Rákospalotán az MSZP politikusa, Németh Angéla. A két politikus szinte azt sem várta meg, hogy a tinta megszáradjon megbízólevelén, máris szaladt Czeglédyhez – akinél alkalmasabbat bizonyára nem is találhattak volna a közpénzek utáni vizsgálódásra. A megbízólevél szövege szerint a gazdasági bűncselekmények miatt már büntetett, jelenleg súlyos bűncselekményekkel vádolt ügyvéd-politikus nem csak az önkormányzati hivatal, hanem szervezetei, sőt gazdasági társaságai szerződéseibe, sőt minden ügyiratába, gazdasági rendszerébe is jogosult belenézni, a dokumentumokról másolatot készíteni - írja a PestiSrácok.

Erzsébetvárosban a Niedermüller Péter által személyesen aláírt megbízólevelet november 5-re datálták és megbízás december végéig szól. 

Szövegezése szerint Czeglédy Csaba és Társai Ügyvédi Iroda feladata az önkormányzati hivatal, az önkormányzati szervek, intézmények és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok már megkötött, jelenleg is hatályban lévő szerződéseinek áttekintése, megvizsgálása, javaslattétel, valamint a folyamatban lévő jogi ügyek áttekintése. A megbízólevél felmutatásával az ügyvédi iroda (annak gyakorlatilag bármely tagja, hivatalos képviselője) jogosult teljes betekintésre minden ügyiratba, gazdasági rendszerbe. A hivatal, intézmények, cégek helyiségeibe beléphet, dokumentációkat kérhet ki elektronikus úton vagy személyesen, sőt azokról másolatot is készíthet. A dokumentumból az nem derül ki, hogy mindezért mekkora javadalmazást, kvázi közpénzt fizet ki a polgármesteri hivatal, illetve az önkormányzat. 

Információik szerint Rákospalota polgármestere, Németh Angéla hasonló tartalmú megbízást adott a Czeglédy-féle ügyvédi irodának. Napokkal ezelőtt írásban keresték meg mindkét polgármestert egy kabinetvezetőjüknek küldött e-mailben, ezekre a megkeresésekre a mai napig semmilyen válasz nem érkezett. Az ominózus önkormányzatok honlapján semmi jele a megbízásoknak.

A portál emailben kereste meg Czeglédy Csabát is, aki gyorsan válaszolt. Azt írta:

„Az ügyvédi irodának nem én vagyok a vezető ügyvédje, így annak nevében nem vagyok jogosult a sajtónak nyilatkozni általánosságban sem. Továbbá az ügyvédi iroda bárminemű megbízása, annak részletei, a megbízás ellátásának módja az ügyvédi iroda oldaláról ügyvédi titkot képez. Egy ügyvéd vagy ügyvédi iroda nem adhatja ki harmadik személynek, kik a megbízói. Kérem válaszom elfogadását!”

Kapcsolódó írásaink