Belföld

Karácsony tájékozatlan, vagy inkább blöfföl

A főpolgármester megígérte, fűtési szezononként húszezer forintot kapnának a nyugdíjasok és a rászoruló nagycsaládosok a fővárostól, ám ennek egyelőre nyoma sincs

Már meghozott döntésekről szavazna jövő héten Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlésben, korábbi ígéreteiről viszont mélyen hallgat.

Karácsony tájékozatlan, vagy inkább blöfföl
Tisztázatlan elképzelések. Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlésben
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Ahogyan lapunk is megírta, november 5-én tartja alakuló ülését az új összetételű Fővárosi Közgyűlés, ahol Karácsony Gergely főpolgármester egy tizenöt pontos javaslatcsomagot terjeszt majd a képviselők elé. Ennek azonban számos pontja vagy nem értelmezhető, vagy már okafogyottá vált. Jó példa erre a Római-part területére vonatkozó változtatási tilalom elrendelése is, amelyet már korábban eldöntött a Tarlós-féle testület: 2016. október 26-án szavazott arról az akkori közgyűlés, hogy Tarlós István kezdeményezésére életbe léptesse a korlátozást.

Bár szerepel a mostani ülés javaslatcsomagjában a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) módosítása, egy másik döntéssel tulajdonképpen kompenzálnák is annak (vélt) jótékony hatásait. Az szmsz változásával ugyanis „költségcsökkenés várható”. Ugyanakkor Karácsony tervezete rendelkezik arról is, hogy „a képviselők legalább két tagból álló képviselőcsoportot alakíthatnak, amelynek működési feltételeit a költségvetés keretéből biztosítanák”, ami a korábbiakhoz képest mindenképp pluszköltséget jelent. A közgyűlésben tehát ismét lehetnek majd képviselőcsoportok, ami azért érdekes, mert éppen 2014-es alakuló ülésén változtatta meg a testület oly módon az szmsz-t, hogy megszüntette a frakciókat, azóta a polgármesterek közvetlenül képviselik a kerületeiket. A változtatás lényege az volt, hogy a testületi munka ne menjen el a pártpolitikai viták irányába, legyen cél a helyi ügyek gyorsabb és hatékonyabb megoldása.

Ezen felül a mostani javaslatcsomag szerint klíma- és környezetvédelmi bizottságot hoznának létre. Karácsony a kampányban többször elmondta, Budapesten klímavészhelyzetet kell elrendelni – vélhetően az egyelőre még nem elérhető konkrét előterjesztés is ezt tartalmazza. A fogalom azonban csupán egy üres jogi kategória, ugyanis vészhelyzetet csak az illetékes hatóság rendelhet el. Nem mellékes az sem, ha valaki úgy hirdet ki vészhelyzetet, hogy annak nem teljesülnek a feltételei, szintén jogi következményeket vonhat maga után.

Bár a közgyűlés alakuló ülésének napirendjén nem szerepel, Karácsony Gergely kampányában ígéretet tett arra, hogy fűtési szezononként húszezer forintot kapnának a nyugdíjasok és a rászoruló nagycsaládosok a fővárostól. Ennek elrendelésére pedig a jövő keddi ülés éppen jó alkalom lehetne, a fűtési szezon ugyanis már javában tart. Szintén a kampányígéretek között szerepelt a tizennégy év alattiak ingyenes tömegközlekedése, amely mostanra a hét év alattiak kategó­riájára szűkült. Azonban utóbbiak jelentős része a „nagyvonalú” ajánlat nélkül is ingyen utazik: fizetnie ugyanis egy hétévesnek is csak akkor kell először, ha megkezdi iskolai tanulmányait. Mostanra azonban inkább többségben vannak azok, akik nem hat-, hanem csak hétévesen kezdik az első osztályt.

Kapcsolódó írásaink