Belföld

Hadházy Ákos, a meg nem választott botránypolitikus

Míg LMP-sként 2014 és 2018 között százhatvanhat alkalommal szólalt fel a parlamentben, a mostani ciklusban csak egyszer tette ezt meg a ma már független képviselő

A semmiért veszi fel csaknem egymillió forintos képviselői tiszteletdíját az Országgyűlésben randalírozó Hadházy Ákos, aki 2018-ban az LMP hátán jutott be a törvényhozásba, hogy aztán faképnél hagyja az övéit.

Hadházy Ákos, a meg nem választott botránypolitikus
A balhékban érdekelt képviselő ezt tekinti parlamenti munkának
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kalandos utat járt be az elmúlt években a politikai tevékenysége helyett ma már a hírekbe csak botrányaival bekerülő Hadházy Ákos. A Fideszből kiugrott szekszárdi önkormányzati képviselő a 2014-es országgyűlési választások előtt lépett be az LMP-be, amelynek egyéni képviselőjelöltje lett, de alaposan leszerepelt. Mindössze a negyedik lett, alig tizenegy százalékos eredményével. Ennek ellenére az LMP országos listáján bejutott a parlamentbe, sőt később Szél Bernadettel a párt társelnöki posztját is megszerezte.

Hadházy a 2018-as választáson is elindult egyéniben, de itt sem rúgott labdába, tizenöt százalékkal maradt le a körzetet megnyerő, fideszes Horváth István mögött, ám listán újra az Országgyűlés tagja lett. A gyenge választási szereplés után azonban lemondott a társelnöki posztról. Miután pedig az LMP hátán bejutott a parlamentbe, szépen faképnél hagyta az övéit, de előtte még a párt egyik etikai bizottsági ülésén összeverekedett Sallai R. Benedek párttársával. Ezután már nem sokat foglalkozott az érdemi munkával, ehelyett a tavaly decemberi parlamenti, majd később az MTVA székházánál folytatódó botrány egyik főkolomposa lett. Emlékezetes, hogy a biztonsági őrökkel való dulakodáson kívül pókembert játszva próbált a lépcsőkorlátokon felkúszva bejutni egy stúdióba, hogy beolvashassa „követeléseiket”.

Amilyen aktív volt az utcán, annyira nem volt az a törvényhozásban. Míg LMP-s képviselőként 2014 és 2018 között 166 alkalommal szólalt fel a parlamentben, a jelenlegi ciklusban mindössze egyszer tette ezt meg, éppen annak az aláírásgyűjtési akciónak a kapcsán, amelyről Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke vizsgálatuk alapján kimondta, hogy törvénysértő volt. A parlamentbe mindig csak listán bejutó, így senki által meg nem választott, egyetlen választási körzet lakóit sem képviselő Hadházy minapi, Orbán Viktor miniszterelnöknek obszcén táblát mutató akciója után bejelentette, nem vesz részt tovább az Országgyűlés munkájában, mert azt csak egy látszatparlamentnek tekinti.

Mandátumát azonban még véletlenül sem adja vissza, ami azt jelenti, hogy a semmiért fogja felvenni havonta bruttó csaknem egymillió forintos tiszteletdíját. A Klubrádiónak nyilatkozva nem is rejtette véka alá, hogy azért tartja meg mandátumát, mert az azzal járó infrastrukturális lehetőségeket fel tudja használni az ellenzék szervezésére. A vagyonnyilatkozatából ki is derül, mit takarnak ezek az infrastrukturális lehetőségek: üzemanyagkártya, irodahasználat, segítő személyzet, lakáshasználat, mobiltelefon, laptop, nyomtató.

Vagyonnyilatkozata alapján az október 21-i ülésen eddig soha nem tapasztalt obszcenitással botrányt okozó Hadházynak azonban egyébként sincsenek anyagi gondjai. Már eddig is felerészben tulajdonosa volt egy 160 négyzetméteres szekszárdi lakóháznak, de a városban tavaly egy 140 négyzetméteres háznak is résztulajdonosa lett. Helyi források szerint az új építésű lakás négyzetméterára minimum 400–450 ezer forint volt, így a vételár 55–65 millió forint lehetett. A független képviselőnek van egy ötezer négyzetméteres szőlője is Fácánkerten.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom