Belföld

Hatpárti osztozkodás a kerületekben

A Jobbik alpolgármesteri helyet kap a Terézvárosban, ahol Karácsony Gergely volt titkárságvezetője is poszthoz jut

Négy alpolgármester és négy tanácsnok lenne a momentumos Soproni-modell szerint a VI. kerületben, ahol kedden tartja alakuló ülését a képviselő-testület. A „farkaséhes” ellenzék egyetlen posztot sem osztana a kerületet korábban irányító Fidesz–KDNP-nek.

Hatpárti osztozkodás a kerületekben
Soproni Tamás
Fotó: Facebook

A főváros legkisebb kerületében, Terézvárosban is megduplázná az alpolgármesterek számát az új vezetés, ez esetben a momentumos Soproni Tamás polgármester. A holnapi testületi ülésen két belsős és két külsős alpolgármestert választanának. A két belsős a DK-s Miyazaki Jun és a momentumos Győrffy Máté lesz az előterjesztés szerint, míg a két külsős a jobbikos Juhász Szabolcs és a párbeszédes Temesvári Szilvia. Utóbbi a korábbi zuglói polgármester, Karácsony Gergely titkárságát vezette. Az új szervezeti és működési szabályzat szerint négy tanácsnok is lenne, mind a négyet a kerületben hatalomra jutott ellenzéki pártok adnák, s az előterjesztés alapján mind a négy bizottságot is ők vezetnék. A harmincnégy bizottsági helyből mindössze négyet ajánlottak fel az előkészítő tárgyaláson az ellenzékbe került Fidesz–KDNP-nek, két képviselői és két külsős helyet.

Ennek kapcsán a kormánypárti Bundula Csaba lapunknak megjegyezte, a szavazatarány 57:43 százalék Terézvárosban, ám a Soproni-féle városvezetési modell szerint a Fidesz–KDNP-nek összesen ezt a négy pozíciót adnák. A korábbi ciklusokban hagyomány volt, hogy a pénzügyi bizottság vezetését ellenzéki képviselő kapta, ám a szivárványkoalíció most ezt is felrúgná. Hozzátette, az átadás-átvétel korrekt módon zajlott le a VI. kerületben, ők nem bujtották fel a hivatali dolgozókat, nem akadályozták a testület mielőbbi felállását, sőt Hassay Zsófia korábbi polgármester még Soproni Tamás azon kérését is teljesítette, hogy a képviselők közösen emlékezzenek október 23-án az 1956-os forradalomra és szabadságharcra.

A korábbi fideszes alpolgármester beszámolt arról is, hogy kezdeményezték, a testület november 5-i alakuló ülését a helyi kábeltelevízió élőben közvetítse, ám Soproniék ezt a javaslatot is elvetették. „A szervezeti és működési szabályzat átalakítása nem Terézvárosról szól, hanem az osztozkodásról, arról, hogy ki kell fizetni a hat párt képviselőit” – fogalmazott Bundula. Az előterjesztés Terézvárosban a képviselői illetmények emelését nem tartalmazza. Ugyanakkor Pestszentlőrincen száz százalékkal emelte meg a hatalomra jutott ellenzék a képviselői tiszteletdíjakat, Rákospalotán ötven százalékos illetményemelés történt. Pesterzsébeten – ahol a Momentum kiugrása miatt szakadt a „horrorkoalíció” – húsz százalékkal nőttek az illetmények. A legnagyobb botrány Újbudán tört ki, ahol László Imre (DK) polgármester olyan előterjesztést nyújtott be, amely az alpolgármesterek számát is száz százalékkal, kettőről négyre növelné. Öt év alatt az újbudai önkormányzat csupán az alpolgármesterek bérére több mind negyedmilliárd forintot fizethet ki.

Kapcsolódó írásaink