Belföld

Karácsony folyamatosan saját csapdáiba esik bele

Hétértékelő. A főváros első embere a közgyűlésben is pártoktól fog függeni, akik korlátozzák mozgásterét, emiatt kénytelen lesz hintapolitikát folytatni – mondta Boros Bánk Levente

Az új főpolgármesterről már eddig is lehetett tudni, hogy nem a maga ura, és ez a jövőben is így lesz – mondta hétértékelőjében Boros Bánk Levente, aki úgy fogalmazott: nagy lett az ellenzék szája az önkormányzati választás után.

Karácsony folyamatosan saját csapdáiba esik bele
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ez egy párt nélküli politikus magánakciója volt, aki máshogy már nem tudja felhívni magára a figyelmet – mondta hétértékelőjében Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója Hadházy Ákos egy héttel ezelőtti parlamenti botránykeltéséről. Hozzátette: eddig az ilyen akciók nem vezettek semmiféle eredményre, ezért semmilyen logikus érv nem is támasztja alá, hogy ezt folytassa bárki is. Az viszont az elemző szerint beszédes, hogy egyetlen ellenzéki párt sem határolódott el tőle. Gyakorlatilag bűnsegédként viselkedtek a parlamentben, nem állították le, nem emelték fel ellene a szavukat. Mindez azt jelenti, hogy nem áll tőlük távol ez a fajta stílus és politizálás – fejtette ki a politológus, hozzátéve, az már más kérdés, hogy „egy futóbolonddal akarták elvitetni a balhét”.

Arról, hogy a két hete megválasztott ellenzéki polgármesterek egyik első lépése a fenyegetőzés és az elszámoltatás beígérése volt, az elemző azt mondta: nagy lett a szájuk az önkormányzati választás fényé­ben, mert végre úgy tűnik számukra, mintha valami sikert értek volna el. Ugyanakkor a „mindenkit képviselünk, még a nem ránk szavazókat is”, de egyébként „elszámoltatunk mindenkit”, nem fér meg egymás mellett.

Karácsonyról eddig is lehetett tudni, hogy nem a maga ura, és a jövőben is ezt fogjuk látni – mondta az elemző arra, hogy az új főpolgármester, Karácsony Gergely kapcsán már most sokan azt látják, hogy bábként mozgatják egyes ellenzéki pártok. Boros Bánk elmondta: Karácsony a Fővárosi Közgyűlésben is pártoktól fog függeni, akik majd korlátozzák mozgásterét. Kénytelen lesz hintapolitikát folytatni. Ennek láttuk az elmúlt két hétben a jeleit: összevissza beszél, saját magának mond ellent, mindenkinek próbál megfelelni, ígéretet tenni. Wass Albert lenácizása, majd az azt követő magyarázkodás nagyon jól illusztrálja, hogy Karácsony saját magának állít csapdákat, és bele is esik – mondta a politológus.

Orbán Viktor és a kormány hozzáállásáról elmondta: nem békülékeny, hanem együttműködő a hangnem, és a korábbi nyilatkozatokból logikusan következik ez a hozzá­állás. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani a választópolgárok döntését. Arról a kormányfői megnyilatkozásról, hogy a Fővárosi Közgyűlésnek kell döntenie a már eltervezett budapesti beruházásokról, azt mondta: azoknak kell a fejlesztésekről dönteniük, akik haszonélvezői lehetnek. A kormány nem fog semmit lenyomni valakinek a torkán, akarata ellenére. De ha nem támogatják a kormány által tervezett fejlesztéseket, akkor majd nekik kell elszámolni a lelkiismeretükkel és a választóknak – mutatott rá Boros Bánk.

Elképesztőnek nevezte azt a tervet, hogy ellenzéki pártok az általuk irányított önkormányzatok pénzét pártsajtó megteremtésére akarják fordítani, cinikus módon független médiumoknak nevezve ezeket. Tehát arról van szó, hogy az emberek pénzét az ő megkérdezésük nélkül költenék erre e célra. Ebben az is benne van, hogy mondjuk a miskolci polgármester és közgyűlés majd a budapesti sajtóterméket fogja megfinanszíroztatni a miskolciak­kal – magyarázta Boros Bánk. Ez antidemokratikus és a sajtószabadság vérlázító megsértése – szögezte le, emlékeztetve, közben az ellenzék vádolja a kormányhoz közel álló sajtótermékeket propagandagyártással. Az elemző felhívta a figyelmet: egyetlen jogvédő szervezetet sem hallottunk tiltakozni a felvetés ellen.

Az október 23-i nemzeti ünnep kapcsán úgy értékelt: Orbán Viktor ünnepi beszédében nem ment bele aktuálpolitikai iszapbirkózásba, míg az ellenzéki formációk önbizalomra kapva elkezdték fenyegetni a kormányt. Olyan pártok és politikusok is megszólaltak, akik az elmúlt hetekben hallgattak, mint például Sneider Tamás, aki egyenesen a Jobbik feltámadásáról beszélt, ami az eredmények totális félreértése.

Kapcsolódó írásaink

Csak báb lehet majd Karácsony Budapesten

ĀHétértékelő. A választók most szerezhetnek tudomást arról, hogy változás helyett legfeljebba 2010 előtti világba való visszarendeződés történik – véli Deák Dániel