Belföld

Gyurcsány magánemberként is szívesen járt össze Putyinnal

Gyurcsány Ferenc felesége társaságában nemcsak hivatalos minőségében, de magánemberként is többször találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – ennek ellenére újabban egyre gyakrabban bírálja a magyar kormányfőt, amiért Orbán Viktor hivatalos találkozókon egyeztet az orosz elnökkel.

Gyurcsány magánemberként is szívesen járt össze Putyinnal
Gyurcsány egykor a kutyájával próbálta elkápráztatni Putyint
Fotó: MTI

Emlékezetes, hogy 2006-ban, még miniszterelnökként akarta Gyurcsány elkápráztatni a Budapestre látogató Putyint, amikor az Apró-villában fogadta. Az akkori találkozóról a Blikk így számolt be: „A tokaji bor és a Totó nevű puli kutya tetszett leginkább az orosz elnöknek, mikor szerdán a Gyurcsány családnál ebédelt. Putyin a tervezettnél több időt töltött a magyar kormányfő házában, és a külügy embereinek kellett szólniuk, hogy ideje lenne indulni Prágába. Totó két puszit adott a vendégnek, aki nagyon élvezte, hogy anyanyelvén társaloghatott Dobrev Klárával”.

Putyin tehát 2006 tavaszi hivatalos magyarországi látogatásakor Gyurcsányék rózsadombi villájában ebédelt, majd még abban az évben ősszel találkoztak Szocsiban, 2007-ben pedig Moszkvában.

2008 februárjában Gyurcsány a Kremlben írta alá Putyinnal a Déli-Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről szóló megállapodást, majd 2009-ben már ex-miniszterelnökként is meglátogatta Gyurcsány az akkori orosz kormányfőt, Vlagyimir Putyint. Ezen a találkozón a korabeli sajtóbeszámolók szerint beszélgettek a gyerekekről és a nemzetközi politikáról is.

„Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szűk körű, magánjellegű vacsorán látta vendégül Gyurcsány Ferencet kedden este Moszkvában, az orosz kormányfő honlapja szerint egy ukrán étteremben. A korábbi miniszterelnök feleségével, Dobrev Klárával Putyin meghívására, de saját költségén utazott magánlátogatásra Moszkvába.

Sok mindenről szó esett a családtól és a gyerekektől kezdve addig, hogy milyen a helyzet a két országban. Nem maradtak ki a nemzetközi politika kérdései sem - mondta a találkozóról Gyurcsány” - az origo.hu 2009-es beszámolója szerint, amely rámutatott: figyelemre méltó, hogy az orosz kormány sajtóirodája által informálisnak minősített találkozóról fotó készült, amely még kedden este felkerült az orosz miniszterelnök honlapjára. Az is érdeklődést váltott ki, hogy a vacsorán jelen volt az orosz kormányfő felesége, Ljudmilla Putyina, aki hosszabb ideje szinte soha nem jelent meg férje oldalán hivatalos alkalmakkor. „Putyina megjelenése összefügghet azzal, hogy személyes ismeretség fűzi Dobrev Klárához, aki korábban egy gyermekkönyvtárakkal foglalkozó, Putyina védnökségével rendezett kiállításon a meghívottak között volt” - írta akkor a portál.

Objektum doboz

Még 2015-ben is előkerült a Putyinnal való talákozók témája, amikor Gyurcsány egy, az Origo P+ műsorban próbálta elmagyarázni, miért hívta meg annak idején Putyint magához.

Objektum doboz

Mindehhez képest elég különös, hogy éppen Gyurcsány bírálja a magyar kormányfőt, amiért találkozik Putyinnal.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom