Belföld

Házkutatást tartott a NAV a Momentum Mozgalom székhelyén

Szerdán reggel házkutatást tartottak a a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának Vizsgálati Osztályának nyomozói a Momentum Mozgalom Múzeum körúti székhelyén. Az Állami Számvevőszék szerda délutáni közleménye szerint a párt a tavalyi önkormányzati választásokon kampánycélokra felhasznált, 500 millió forintnyi költségvetési támogatással nem tudott elszámolni, a NAV akciójára emiatt került sor.

Házkutatást tartott a NAV a Momentum Mozgalom székhelyén
Füstbe ment kampánypénzek: félmilliárd forinttal nem tudnak elszámolni a Momentumnál
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az Index cikke szerint a NAV kutatást, motozást és lefoglalást rendelt el a Momentum irodájában. Hajnal Miklóstól, a párt elnökségi tagja a portálnak úgy nyilatkozott, a NAV nyomozói 1,5-2 órát tartózkodtak a párt székházában, motozásra végül nem került sor, de a jelenlévőket mind igazoltatták.

Az ellenzéki párt országgyűlési kampányköltéseinek elszámolását keresték, amelyet végül a Momentum könyvelőjétől vittek el pendrive-on – az ő irodájában szintén közel két órát voltak a nyomozók. Hajnal hozzátette: nyolc napjuk van panaszt tenni, jelenleg vizsgálják, hogy mennyire volt törvényes a NAV eljárása.

Az Állami Számvevőszék szerdán délután reagált a történtekre. Közleményükben kiemelték, hogy az ÁSZ a 2018-as országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során megállapította, a Momentum Mozgalom mintegy 500 millió forint költségvetési támogatás törvényes felhasználását nem igazolta.

Ezért a testület 2019 januárjában a törvényi kötelezettségének eleget téve feljelentést tett.

Az ÁSZ a közleményben hangsúlyozta: amennyiben egy döntő mértékben közpénzekből működő párt megsérti a közpénzek felhasználására és elszámolására vonatkozó előírásokat, akkor a gazdálkodása nem átlátható az adófizető állampolgárok, valamint a saját párttagsága felé sem.

A testület szerint alapvető jogállami érdek és a közpénzeket érintő korrupció elleni védettség érdeke, hogy a pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak az adófizetőktől és a támogatóiktól kapott pénzekkel.

Ennek megfelelően az ÁSZ a törvényi előírások szerint ellenőrzi, hogy a pártok betartják-e a gazdálkodásukra vonatkozó törvényeket,  minden pártot azonos törvényi előírások és eljárási szabályok szerint vizsgálnak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom