Belföld

Jogerősen is Borkai Zsolt Győr polgármestere

A szavazatok részleges újraszámlálását követően, jogerősen is Borkai Zsolt lett Győr polgármestere - közölte Ferenczy Tamás, a Győri Ítélőtábla szóvivője kedd este.

Jogerősen is Borkai Zsolt Győr polgármestere
Fotó: mh

Borkai Zsolt, (aki a kormánypártok támogatásával indult, majd a választás után kilépett a Fideszből) 19 308 érvényes szavazatot, míg Glázer Tímea (DK-MSZP-Momentum-Jobbik-LMP) 18 662 érvényes szavazatot kapott az október 13-ai választáson.

Ferenczy Tamás elmondta, a helyi választási bizottság határozatával szemben Glázer Tímea fellebbezést nyújtott be a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Bizottsághoz, amelyben a szavazatok újraszámolását kérte. Az újraszámolást követően a területi választási bizottság határozata szerint Borkai Zsolt hét, Glázer Tímea pedig tíz érvényes szavazattal kapott kevesebbet.

A területi választási bizottság határozatával szemben az MSZP, mint jelölő szervezet nyújtott be bírósági felülvizsgálati kérelmet a Győri Ítélőtáblához. Azt kérte, hogy a polgármester-választás eredményét a táblabíróság semmisítse meg, és kérte a választás megismétlését.

A kérelem indoka szerint nem lehet ellenőrizni az egyes szavazókörökbe kiszállított szavazólapoknál az átadás-átvételi nyilvántartást, mert a helyi választási bizottsághoz nem a Nemzeti Választási Iroda által rendszeresített kartondobozokban érkeztek vissza a szavazatok, hanem egy műanyag dobozban, amelynek az oldaláról hiányoztak azok a listák, amelyek azt tartalmazták, hogy mennyi szavazólap került az adott szavazókörbe. Másodlagosan azt kérte az MSZP, hogy számolja újra a polgármesteri szavazatokat és változtassa meg a területi választási bizottság határozatát az ítélőtábla.

Ferenczy Tamás elmondta, hogy az ítélőtábla az elsődleges felülvizsgálati kérelmet nem vizsgálhatta meg, mert a kérelem tárgya, vagyis a megsemmisítés és a választás megismétlése nem volt tárgya a korábbi területi választási bizottsági eljárásnak. Olyan jogsértést, amelyre korábban nem hivatkoztak, nem vizsgálhat az ítélőtábla.

A másodlagos felülvizsgálati kérelem során a táblabíróság csak azokat a polgármesteri szavazatokat számolta újra, amelyeket az MSZP megjelölt a kérelmében. A bíróság megállapítása szerint ugyanis valóban hiányos volt a területi választási bizottság határozatának indoklása, azonban a rendelkezésre álló további iratokból, egyebek mellett a szavazatokat újraszámoló jegyzőkönyvekből és a szavazólapokból megállapítható volt, hogy a területi választási bizottság mire alapozta határozatát, ezért nem volt szükség a teljes újraszámolásra.

Azokat a szavazatokat számolták újra, amelyeket a helyi választási bizottság először érvényesnek, majd a területi választási bizottság érvénytelennek nyilvánított, vagy fordítva. Ezek alapján a területi választási bizottság határozatához képest Borkai Zsolt hárommal, Glázer Tímea pedig eggyel több érvényes szavazatot kapott - mondta a szóvivő.

Kapcsolódó írásaink