Belföld

Súlyos testi sértés miatt indult nyomozás Varju László ellen

Újabb ügyben indítványozta Varju László (DK) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél.

Súlyos testi sértés miatt indult nyomozás Varju László ellen
Az Országgyűlés hétfőn egy másik ügyben már felfüggesztette Varju László mentelmi jogát
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Legfőbb Ügyészség pénteken azt közölte, hogy az MTVA székházában decemberben történtek miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványozta Varju László mentelmi jogának felfüggesztését.

A közleményben emlékeztettek: 2018. december 16-án - amikor tüntetés volt az MTVA székháza előtt - több országgyűlési képviselőt - kérésükre - beengedtek az épületbe. A képviselők öt pontból álló követelést akartak a köztelevízió adásában beolvastatni, de a biztonsági osztályvezető többször tájékoztatta őket arról, hogy az intézmény zárt, védett területnek minősülő területeire nem léphetnek be. Az országgyűlési képviselők - köztük Varju László - ezt vitatták, és azt követelték, hogy engedjék be őket az élő műsor helyszínére.     

Azért, hogy a stúdióba bejuthasson, Varju László másnap délelőtt nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, és megszorította egy biztonsági őr vádliját - írták a közleményben. Miután a biztonsági őrök társuk lábát kiszabadították, Varju Lászlót eltolták a stúdió ajtajától. A képviselő délután a székház első emeletén akart bemenni arra a folyosóra, ahonnan a vezérlő helyiségek és a hírszerkesztőség ajtói nyíltak - ismertették a részleteket.

Hozzátették: mivel a férfi többszöri felszólításra sem távozott és erőszakosan ellenállt, testi kényszert alkalmaztak ellene. Varju László ekkor a földre feküdt, elkapta, majd kihúzta egy biztonsági őr lábát, ennek következtében a férfi a földre esett, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Az országgyűlési képviselő cselekménye garázdaság vétségének, valamint súlyos testi sértés bűntettének felel meg, de a büntetőeljárás lefolytatása csak az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése esetén lehetséges - olvasható a közleményben.

Az Országgyűlés hétfőn egy másik ügyben már felfüggesztette Varju László mentelmi jogát. A legfőbb ügyész ezt a lépést azért indítványozta, mert az ügyészség gyanúja szerint a Demokratikus Koalíció politikusa a 2018-as országgyűlési választás előtt anyagi juttatást ígért egy függetlenként induló jelöltnek azért, hogy visszalépjen a javára.
 

Kapcsolódó írásaink

Ellenzéki provokáció az MTVA-nál

ĀGyurcsányista politikusok „erőszakosan, fenyegetőzve, a dolgozókban félelmet keltve próbáltak a közmédia székházába bejutni” – írta közleményében a médiaalap