Belföld

Jogellenes aláírásgyűjtés

Hadházy Ákos nem tájékoztatta megfelelően az érintetteket az adatkezelés jogalapjáról és céljáról, az ívek online feltöltése során is megsértette az előírásokat

Érvényes jogalap nélkül gyűjtötte az aláírásokat az Európai Ügyészséghez való csatlakozást célzó ak­ciója során Hadházy Ákos, független képviselő – mondta el lapunknak Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke.

Jogellenes aláírásgyűjtés
Harminc napon belül törölni kell a személyes adatokat – mondta Péterfalvi
Fotó: MH

Számos adatvédelmi hiányosságot talált vizsgálata során a NAIH Hadházy Ákosnak az Európai Ügyészséghez történő csatlakozást célzó aláírásgyűjtő akciójával kapcsolatban. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke lapunknak elmondta: a képviselő érvényes jogalap nélkül gyűjtötte 2018. július 19. és 2019. május 30. között az aláírásokat, ezért felszólították Hadházyt, hogy haladéktalanul törölje a kezdeményezéssel összefüggésben az érintettektől gyűjtött valamennyi személyes adatot. Péterfalvi felhívta a figyelmet, hogy a képviselőnek az előírt intézkedésekről a felszólítás kézhezvételétől számított harminc napon belül írásban tájékoztatnia kell a hatóságot. Ha a felszólítás alapján nem került sor a jogsérelem orvoslására, a hatóság a tájékoztatási határidő lejártát követő harminc napon belül dönt a szükséges további intézkedések megtételéről.

A NAIH elnöke elmondta: a hatóság a vizsgálata során megállapította, hogy az aláírásgyűjtő ívhez tartozó adatkezelési tájékoztatóban Hadházy Ákos mint adatkezelő nem tájékoztatta megfelelően az érintetteket az adatkezelés jogalapjáról és céljáról. De a képviselő az aláírásgyűjtő ívek online feltöltése során is megsértette az adatvédelmi előírásokat. A vizsgálat megállapításai között szerepel, hogy az érintettek adatkezeléshez történő hozzájárulásának hiányoznak a legfontosabb fogalmi elemei, amelyek megléte szükséges ahhoz, hogy az adatkezelés jogalapja, azaz jelen esetben a hozzájárulás érvényes legyen. Az aláírásgyűjtő ívhez tartozó Adatvédelmi tájékoztató ezen felül nem tett említést adatfeldolgozók igénybevételéről – folytatta Péterfalvi. Bár a külföldi adatfeldolgozó cégek esetében nem merültek fel adatbiztonsági hiányosságok, a harmadik országban letelepedett cégek által nyújtott szolgáltatások igénybe vétele – különösen politikai véleményre utaló személyes adatok kezelésével összefüggésben – nagyobb adatvédelmi kockázatot jelent, ezért a hatóság azt tartja jó gyakorlatnak.

A tavaly ellenzéki képviselőtársaival az MTVA-székháznál, majd  hétfőn az Országgyűlésben botrányt okozó, független képviselő egymillió aláírást akart összegyűjtenie hazánk Európai Ügyészséghez történő csatlakozása érdekében, ám a csaknem egy évig tartó akció sikertelen maradt. Hadházy az aláírásgyűjtés végén június elején a parlamentben mutatta be az íveket, ám azóta sem tudni, hogy mi lett a több százezer aláírás sorsa. Péterfalvi Attila akkor lapunknak elmondta: ezeket az íveket, az azokon szereplő adatokat tilos lemásolni, továbbítani, nem kerülhetnek illetéktelenek kezébe, meg kell őket semmisíteni. Igaz, a törvény erre nem ír elő határidőt.

Kapcsolódó írásaink

Adatvédelmi aggályok Karácsonyék körül

ĀSzembemegy a józan ésszel, hogy a párbeszédes politikus stábja a kellő számú ajánláshoz szükséges aláírásgyűjtő ív sokszorosát kérte ki – mondta lapunknak Péterfalvi Attila