Belföld

Eljárást indított a NAIH az ajánlóívek miatt

Az Adatvédelmi Hatóság számos bejelentésből értesült annak gyanújáról, hogy az önkormányzati választásokkal összefüggésben több helyen az ajánlásgyűjtés során az ajánlóíveken szereplő személyes adatokat valószínűsíthetően jogosulatlanul kezelték - olvasható a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) pénteki közleményében.

Eljárást indított a NAIH az ajánlóívek miatt
Péterfalvi Attila
Fotó: MH

„A NAIH az elmúlt időszakban érkezett számos bejelentésből értesült annak gyanújáról, hogy az önkormányzati választásokkal összefüggésben több helyen a polgármesterjelölt, valamint egyéni választókerületi jelöltek indulásához szükséges ajánlásgyűjtés során az ajánlóíveken szereplő személyes adatokat valószínűsíthetően jogosulatlanul kezelték” - mutat rá a közlemény, amely leszögezi, hogy a NAIH e bejelentések nyomán, a választási eljárás adatkezelése jogszerűségének, valamint a nagyszámú érintett személyes (különleges) adatainak védelme érdekében hivatalból eljárást indított.

A NAIH az idén áprilisban közzétett, a választásokkal kapcsolatos adatkezelésekről szóló ajánlásában (https://naih.hu/files/ajanlas_valasztas_NAIH_2019_3061.pdf) kiemelte az adatvédelmi követelmények betartásának jelentőségét, és ismételten nyomatékosan felhívja a jelöltek és jelölő szervezetek figyelmét arra, hogy „a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény az ajánlások tekintetében formalizált eljárást ír elő, amelynek része az ívekkel kapcsolatos kérelmek benyújtása, az azokkal való elszámolás, amelyet követően a választási szervek nyilvántartásba veszik a jelöltet, listát. Az ajánlóíveken szereplő személyes adatokat a jelöléstől eltérő célra felhasználni jogellenes, mivel az ajánlóívek másolása (sokszorosítása, fénymásolása), illetőleg duplikált adatbázisok létrehozatala az azokon szereplő információk alapján sérti az adatvédelmi rendelkezéseket.”

Amennyiben a NAIH bármilyen adatvédelmi jogsértést tapasztal a választások lebonyolításával kapcsolatban, a rendelkezésére álló hatósági eszközökkel azzal szemben a jövőben is következetesen fel fog lépni - olvasható a közleményben, amelyet Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke jegyez.

Kapcsolódó írásaink

Hárít és vádaskodik az alkalmatlan ellenzék

ĀDeák Dániel: Ahelyett, hogy biztosítanák a választókat arról, nem élnek vissza az adataikkal, a balliberális pártok inkább a jól ismert demokráciaféltő szlogenek alá menekülnek