Belföld

Ünnepel az ország

A Kossuth téren egész nap családi programokkal várták az ünneplőket, a 1956-os forradalomra emlékezve. A Zeneakadémián Orbán Viktor miniszterelnök mondott ünnepi beszédet, a Millenárison pedig idén is megtartják a Szabadságkoncertet.

Ünnepel az ország
A budai rakparton a Műegyetemtől a Bem térig vonultak a fiatalok kedden az 1956-os forradalom előestéjét megidézve
Fotó: MH/Purger Tamás

Reggel kilenckor az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődtek a központi megemlékezések a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében vonták fel a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján szerda reggel.

Az ünnepségen a kormány több tagja mellett jelen voltak katonai és állami szervezetek képviselői és a diplomáciai testület több tagja
Az ünnepségen a kormány több tagja mellett jelen voltak katonai és állami szervezetek képviselői és a diplomáciai testület több tagja
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A lobogót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység.

Az ünnepségen a kormány több tagja mellett jelen voltak katonai és állami szervezetek képviselői és a diplomáciai testület több tagja.

A Parlament főlépcsőjének két oldalán az ablakokban lyukas zászlók lengtek.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (k) jelenlétében katonai tiszteletadással felvonják a nemzeti lobogót
Kövér László, az Országgyűlés elnöke (k) jelenlétében katonai tiszteletadással felvonják a nemzeti lobogót
Fotó: MTI / Kovács Tamás

Tíz órától egész nap ingyenesen megtekinthető a Szent Korona az Országházban. Ugyancsak egész nap családi programok várták az ünneplőket a Kossuth téren. Volt gyerekfoglalkoztató, nosztalgiavillamosok, Csepel teherautók, rikkancsok korabeli ruhákban, mászófalak, valamint '56 gasztronómiájával is megismerkedhettek az érdeklődők. Ingyenesen volt látogatható a Terror Háza Múzeum is

Objektum doboz

Este hét órától a Millenárison megtartják a már hagyományos Szabadságkoncertet. Fellép a Honeybeast, Szabó Balázs Bandája, valamint Ferenczi György és az Első Pesti Rackák. A koncerten - regisztrációval - ingyenes a részvétel.

Orbán Viktor miniszterelnök este a Zeneakadémián mondott beszédet.

Egy megemlékező mécsest gyújt egy síremléknél a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában
Egy megemlékező mécsest gyújt egy síremléknél a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában
Fotó: MTI / Mohai Balázs

1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített. Országszerte számos helyen tartanak megemlékezéseket, rendezvényeket a forradalom eseményeire emlékezve.

Debrecen:  A forradalom a magyarok félelmet nem ismerő szabadságvágyát bizonyította
 

Debrecen polgármestere a magyarok „elpusztíthatatlan, félelmet nem ismerő szabadságvágyáról” beszélt az önkormányzat 1956-os megemlékezésén szerdán, a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

Papp László (Fidesz-KDNP) az Egyetem téri '56-os emlékműnél rendezett szerdai koszorúzási ünnepségen emlékeztetett: 1956. október 23-án a debreceni egyetemi ifjúság az országban elsőként vonult az utcára, és a hatalom elleni megmozdulásra hívta a lakosságot.

A többi között függetlenséget, a szovjet katonák kivonását és a sztálinista vezetők leváltását követelték. A város polgárai, munkásai „egy emberként álltak a fiatalok mellé” - mondta.

Felidézte a debreceni események legtragikusabb pillanatát, amikor 23-án délután az ávósok tüzet nyitottak a Kossuth utcában összegyűlt tömegre. Ketten életüket vesztették és többen megsérültek.

Hiába dördült azonban sortűz, a forradalmat már nem tudták megállítani, az embereket nem tudták megfélemlíteni - tette hozzá a polgármester.

A Csokonai Nemzeti Színház művészeinek műsora az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Debreceni Egyetem melletti '56-os emlékműnél
A Csokonai Nemzeti Színház művészeinek műsora az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Debreceni Egyetem melletti '56-os emlékműnél
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A november 4-i eseményekről szólva hangsúlyozta: a szovjet hadsereg támogatásával visszaállították a kommunisták uralmát a városban, de csak a felszínen tudták elfojtani a szabadságvágyat, „a mélyben a remény tovább izzott”. Papp László szerint ez a remény az 1989-1990-es rendszerváltáskor született újjá.

Kiemelte: 1956 értékeit minden körülmények között meg kell óvni.

A forradalom ötvenedik évfordulóján, 2006-ban majdnem megismétlődött 1956. október 23. „És ma az az ember nevezi magát demokratának, oktat bennünket demokráciára, aki 13 évvel ezelőtt miniszterelnökként azonosítószám nélküli rendőröket vezényelt a békés tüntetők ellen” - utalt a budapesti utca összecsapásokra és Gyurcsány Ferenc DK-elnökre.     

Papp László értékelése szerint 1998-ban jött létre a városban az az összefogás, amely elindította Debrecent a fejlődés útján. A polgármester az összefogáson alapuló, a debreceniek elképzeléseire figyelő, fenntartható városfejlesztési politika folytatását ígérte, amelyet - mint hangsúlyozta - az önkormányzati választáson nagy többséggel megerősítettek a debreceni választók.

Változik a fővárosi tömegközlekedés menetrendje

Ma változik a budapesti tömegközlekedés menetrendje az október 23-ai munkaszüneti nap és a fővárosi rendezvények miatt.

A Budapesti Közlekedési Központközleménye szerint ideiglenes megállási tilalom van érvényben ma éjfélig a Szalay utcában és a Vajkay utcában, 23-án egész nap a Liszt Ferenc tér környékén, az esti órákban az Akadémia utcában, a Báthory utcában, a Balassi Bálint utcában, a Széchenyi felső rakparton, a Markó utcában, a Szemere utcában, a József körút Corvin-közhöz közel eső szakaszán, a pesti alsó rakpart Margit hídhoz közel eső szakaszán, valamint a Trefort utca és a Bródy Sándor utca egy-egy részén.

Lezárják a forgalom elől a Pollack Mihály teret, a Bródy Sándor utca egy szakaszát és a Corvin köz-József körút-Baross utca-Szentkirályi út-Bródy Sándor utca útvonalat.

A BKK járatai ma az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, a 3-as metró Újpest-központ és a Nagyvárad tér között jár.

A lezárások miatt ma a 2-es villamos a Közvágóhídtól a Kossuth Lajos térig közlekedik, a 15-ös és 115-ös módosított útvonalon jár, a 70-es és 78-as troli végállomását pedig a Kálmán Imre utcába helyezik át.

A MÁV-Start azt közölte, hogy szerelvényeik ma az ünnepnapi menetrend szerint járnak. A forgalomra tekintettel azt kérik, hogy az utasok online vásárolják meg vonatjegyüket.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom