Belföld

Soltész: II. János Pál pápa sokat tett a szabadságért

II. János Pál pápa sokat tett azért a szabadságért, amely a rendszerváltással jött el - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budapesten, a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Szent II. János Pál Iskolaközpontban.

Soltész: II. János Pál pápa sokat tett a szabadságért
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a Szent II. János Pál Iskolaközpont negyedévszázados fennállásának évfordulója alkalmából tartott ünnepségen az iskola dísztermében
Fotó: MTI/Mónus Márton

Soltész Miklós felidézte: a rendszerváltás előtt csupán nyolc egyházi iskola működött Magyarországon, kevesebb mint másfél évtizeddel később azonban eljött egy olyan szabadság, amelyre számítani sem mertek.

Ebben az iskola névadójának, II. János Pál pápának is hatalmas szerepe volt - méltatta az államtitkár az első közép-európai katolikus egyházfőt. Soltész Miklós egyúttal figyelmeztetett: a szabadsággal a szabadosság veszélye is jár.

Az egyházi fenntartású iskolák ugyanakkor meg tudják adni azt az óriási lehetőséget, azt a lelkiséget, amely nagy „pluszt” jelent diákjaiknak - jegyezte meg.

Soltész Miklós emlékeztetett arra is, hogy a rendszerváltás óta mind az iskola, mind Magyarország sokat köszönhetett a Habsburg-családnak.

Habsburg-Lotharingiai Mihály, az iskola támogatója felidézte, hogy abban az időben, amikor a Krisztus Légió szerzetesrend átvette az iskola fenntartását a bencés rendtől, az intézmény komoly anyagi gondokkal küzdött.

Kevés volt a tanterem, hiányzott a sportpálya, elégtelen volt a finanszírozás, sok fáradozás árán azonban sikerült támogatókat szerezni, új otthont építeni az iskolának és stabil alapokra helyezni a fenntartását - fűzte hozzá.

A fennállásának negyedszázados évfordulóját ünneplő Szent II. János Pál Iskolaközpont hálaadó szentmiséjét a névadó liturgikus emléknapján Michael August Blume érsek, apostoli nuncius celebrálta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom