Belföld

Sikeres modellként tartják számon a magyart Baden-Württembergben

Hatékony gazdaságpolitikára és erős családpolitikára épülő sikeres modellként tartják számon a magyar kormány munkáját Baden-Württembergben - mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kedden Stuttgartban, a német tartomány fővárosában.

Sikeres modellként tartják számon a magyart Baden-Württembergben
Novák Katalin államtitkár
Fotó: MH/Purger Tamás

Az államtitkár vezető tartományi politikusokkal folytatott tárgyalásait értékelve kiemelte, hogy a nagyjából Magyarország méretű német tartománnyal folytatott kapcsolatok „virágzóak” és mindkét félnek fontosak.

Baden-Württembergben is sok hasonló kihívással szembesülnek, mint Magyarországon, köztük a demográfiai változásokkal, így figyelemmel követik a magyarországi folyamatokat, és egy olyan „sikeres modell jeleit látják, amelyben egy hatékony, eredményes gazdaságpolitika nagyon erős családpolitikával párosul” - mondta Novák Katalin.

Hozzátette, hogy Magyarország tanulhat a baden-württembergiektől például a rugalmas munkavállalás támogatásában, a német fél pedig főleg a magyar családpolitika, köztük a babaváró támogatás iránt érdeklődött.

Rámutatott, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok is igen intenzívek, Magyarországon  és meghatározó szerepük van a baden-württembergi autóipari cégeknek, amelyek nemcsak a magyar hazai össztermékhez (GDP) járulnak hozzá, hanem „minőségi munkahelyeket” biztosítanak a magyar dolgozóknak.

A fideszes politikus ismertette, hogy találkozott mások mellett Guido Wolf igazságügyi és európai ügyekért felelős tartományi miniszterrel, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusával és a párt tartományi törvényhozási (Landtag-) frakciójának vezetőjével, Wolfgang Reinharttal, akikkel a többi között arról tárgyaltak, hogy a Fidesznek meghatározó szerepe van az európai jobbközépen.

Egyetértettek abban, hogy „nagyon fontos, hogy mindig beszéljünk egymással, kérdezzünk, értsük meg, hogy mit miért tesz a másik, hiszen előfordulhat olyan helyzet, hogy nem értünk egyet, akár még a szövetségeseinkkel sem”.

Hozzátette: a CDU-nak „nem kevés kihívással jár”, hogy a Zöldek kisebbik koalíciós partnereként vesz részt a tartomány kormányzásában, és igen „izgalmas tapasztalat”, hogy mit jelent a gazdaságnak a Zöldek meghatározó kormányzati pozíciója.

Elmondta, hogy találkozott az ellenzéki liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) Landtag-frakciójának vezetőjével, Hans-Ulrich Rülkével is. Kiemelte, hogy az FDP nem szövetségese a Fidesznek, „mégis fontos a kapcsolat, hiszen vannak közös érdekeink is ”.

Novák Katalin hétfőn részt vett a stuttgarti magyar főkonzulátuson az 1956-os forradalom évfordulójának alkalmából rendezett ünnepségen, amelynek vendégei között volt Erwin Teufel CDU-s volt tartományi miniszterelnök is, aki 1991-től 2005-ig vezette a tartományi kormányt. Az államtitkár elmondta: ünnepi beszédében arról is szólt, hogy a magyarok mellett a lengyelek is nagyon sokat küzdöttek a szabadságukért, és ezt a szabadságot „belülről már nem fenyegeti semmi”.

Mindkét országban olyan erő kormányoz, amely a választópolgárok többször megerősített szándéka és legitim döntése révén folytathatja munkáját - tette hozzá Novák Katalin, aláhúzva: a magyarok és a lengyelek nagyon sok áldozatot hoztak a szabadságért, és nem fognak lemondani róla.

Több tucat új program indul a magyarországi német kisebbség támogatására
 

Több tucat új program indul a magyar és a német állam közös finanszírozásával a magyarországi német kisebbség támogatására, erről a Német-Magyar Kulturális Vegyes Bizottság Állandó Albizottsága keddi stuttgarti ülésén kötöttek megállapodást.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a magyarországi német kisebbség támogatására létrehozott állandó albizottság üléséről az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában elmondta, hogy 71 már zajló vagy beindítani tervezett oktatási és kulturális projektet azonosítottak.

A tervek a pedagógus-továbbképzéstől az egyetlen magyarországi német nyelvű színház, a szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn fejlesztéséig számos területet felölelnek. Van köztük például 9 felsőoktatási projekt is, a legnagyobb csoportot pedig 39 programmal a köznevelési projektek alkotják.

Valamennyi program finanszírozási háttere biztosított, és a megállapodást „nagy közös megelégedéssel” írták alá - mondta az államtitkár a kétévente - felváltva Magyarországon és Németországban - tanácskozó testület ülése után.

Maruzsa Zoltán a Baden-Württemberg tartományi fővárosban részt vett az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem kuratóriumának ülésén, amelyen a következő, 2021-ben kezdődő hétéves európai uniós költségvetési időszak finanszírozási ügyeiről tárgyaltak. Mint mondta, a kérdéseket még nem zárták le, de van még idő a felkészülésre.

Kiemelte, hogy jól haladnak a tárgyalások az egyetem megbízható finanszírozásáról, és valamennyi fenntartó tagállam - Magyarország, Ausztria, Németország, valamint Bajorország és Baden-Württemberg szövetségi állam - elkötelezett a német nyelvterületen kívüli egyetlen német nyelvű felsőoktatási intézmény további működtetése mellett.

Kapcsolódó írásaink