Belföld

Applikáció mutatja meg 1956 legfontosabb helyszíneit

Az 1956-os forradalom és szabadságharc a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. Abban, hogy ennyi év távlatából megtapasztalhassuk, milyen lehetett ott lenni a helyszínen, az események forgatagában, segít a Budapest 1956 applikáció, amely a kiterjesztett valóság alkalmazásával, interaktív elemekkel és korabeli dokumentumokkal mutatja be a forradalom és szabadságharc eseményeit, és ezeket akár az adott helyszíneken, valós időben is átélhetővé teszi.
 

Applikáció mutatja meg 1956 legfontosabb helyszíneit
Több évtizedet repít bennünket vissza az időben az applikáció
Fotó: Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány

Az emlékpontokra érkezők a mobiltelefonjukra letöltött alkalmazás – videók, 3D fotók, galériák, AR-képek, helyszíni előzetesek és különböző izgalmas játékok – segítségével időutazást tehetnek 1956-ba és megemlékezhetnek a harcok hőseiről. Az applikációban egy térképen tekinthetik meg a bejárható helyszínek listáját, melyekhez útvonalat is tervezhetnek.

Számos budapesti, a forradalomban lényeges szerepet betöltő helyszínt járhatunk be az applikáció segítségével: ellátogathatunk a Corvin-közbe, a Műegyetemhez, a Rádióhoz vagy a Kossuth térre, ahol az október 23-i és 25-i eseményeknek is tanúi lehetünk.

A felsoroltakkal együtt összesen tizenhárom helyszínt járhatunk be – a Bem teret, a Petőfi teret, a Tűzoltó utcát, a Kilián laktanyát, a Baross teret, a Blaha Lujza teret, a Széna teret, a Móricz Zsigmond körteret és az Ötvenhatosok terét is.  

Az applikáció animált főszereplői – Ilona és Zoli – kalauzolnak minket végig a helyszíneken, segítségükkel megismerhetjük az események hátterét, a korabeli fényképek, filmfelvételek, sőt 360 fokos fotók révén pedig még többet megtudhatunk róluk.

Hogy még inkább az események közepén érezhessük magunkat, interaktív játékokat is játszhatunk a helyszínen, ráadásul mindezt kiterjesztett valóságban tehetjük meg. Átélhetjük, milyen lehetett Molotov-koktéllal a szovjet tankokra támadni, kiszúrhatjuk az épületek ablakaiban rejtőző mesterlövészeket vagy a tömegben az ávósokat.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány megbízásából készült applikáció elérhető angol és magyar nyelven az App Store-ból és a Play Áruházból is.

A Budapest 1956 mobil applikációról készült kisfilm:
 

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom