Belföld

„A kormány minden testülettel együttműködik, amely erre kész”

A kormány álláspontja ismert: minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely maga is kész erre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakát megnyitó, hétfői ülésén.

„A kormány minden testülettel együttműködik, amely erre kész”
Hétfőn kezdődött meg az Országgyűlés őszi ülésszaka
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A kormányfő napirend előtti felszólalásában az önkormányzati választást értékelve kiemelte: pártállásra tekintet nélkül mindenkinek Magyarországért és a magyar emberekét kell dolgoznia, mert „a haza nem lehet ellenzékben”.

Hangsúlyozta: a kormánynak külön elismerés, hogy az országban a kormányzó pártok megkapták a szavazatok több mint 50 százalékát. A kormány folytathatja a munkáját, a legfontosabb kérdésekben megerősítést kapott - jelentette ki. Hozzátette: folytatják a munkaalapú gazdaság, a családbarát Magyarország, a növekvő bérek, a tisztességes időskor, az otthonteremtés és a nemzetegyesítés politikáját.

Kifejtette: az önkormányzati választást minden településen sikeresen és eredményesen megrendezték, és köszönet illeti azt a 20 ezer embert, aki közreműködött a választás lebonyolításában. A kormány a választás megszervezéséhez és lebonyolításához kapcsolódó feladatait „közmegelégedésre megoldotta” - értékelt.

Orbán Viktor a parlamentben
Orbán Viktor a parlamentben
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„A magyarok továbbra is elkötelezettek a demokrácia mellett”

A miniszterelnök köszönetet mondott azoknak a választópolgároknak, akik részt vettek a választáson és „ezzel hozzájárultak a magyar demokrácia működéséhez”. A részvételi arányok azt mutatják, hogy „a magyarok továbbra is elkötelezettek a demokrácia mellett és hisznek Magyarország jövőjében” - fogalmazott.

Kijelentette: „a magyar demokrácia erős, működik és képes továbbra is hatékonyan szolgálni az emberek érdekét”.

Lendületet vett a családvédelmi akcióterv

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a családvédelmi akcióterv lendületet vett, több mint 65 ezren kapcsolódtak be eddig. Az akcióterv lépései együtt 650 milliárd forint értékű támogatást tesznek ki, amely már megérkezett a családokhoz - közölte.

Azt mondta, a jelek szerint ezt a magyar gazdaság bírja, az első félévben 5,2 százalékos volt a gazdasági növekedés. Átálltunk a munkaalapú gazdasági rendszerre, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalékra csökkent, a munkahelyek száma 2010-től 808 ezerrel nőtt - sorolta. Hozzátette: 4,5 millióan dolgoznak az országban, de „a kormány többet és jobbat szeretne”, utol akarja érni Csehországot.

Jók a gazdasági mutatók

Megjegyezte: az év első hét hónapjában az átlagkeresetek 10,6 százalékkal nőttek, és a minimálbér-emelkedés mértéke a 4. legnagyobb az unióban.

A kormányfő közölte: komoly változások történtek az államadósság tekintetében is, az államadósság 68 százalékra csökkent, és míg 2010-ben a külföldiek kezén lévő hitelünk 50 százalék volt, ma 20 százalék alatt van.

Az EB új elnöke képes kijavítani az elődei hibáit

Az Európai Unióban hozott döntéseket ismertetve kitért arra: sikerült olyan elnököt választani az Európai Bizottság élére, aki képes lehet kijavítani az előző évek hibáit.

Az EB megválasztott elnökéről szólva kijelentette: kötelességének érezte, hogy megakadályozza olyan elnök megválasztását, aki tiszteletlenül beszélt a magyarokról, és azokét is, akik a bevándorlás kérdésében a magyarok akaratával ellentétes terveket akartak végrehajtani. Célunkat elértük - szögezte le.

Tisztességes és korrekt a Brexit-megállapodás

A Brexitről szólva közölte: tisztességes és korrekt megállapodást kötöttek a britek a távozásáról. Hangsúlyozta: olyan megállapodáshoz járult hozzá, amely védi a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok érdekeit és jó a magyar gazdaságnak is.

Tragikus lenne, ha Szerbia uniós tagfelvétele megakadna a kormányfő szerint

A jó hírek után a rossz hírek közé sorolta, hogy a miniszterelnökök tanácsa nemet mondott Macedónia és Albánia európai uniós tagságáról szóló tárgyalások megkezdésére. „Ez rossz döntés, de remélem, nem tragikus” - fogalmazott, hozzátéve: tragikus az lenne, ha Szerbia felvétele megakadna.

A „térségünk és stabilitásunk” kulcsországának nevezte Szerbiát, amely uniós tagság nélkül nem képes a Balkán stabilizálására. Magyarország ezért továbbra is minden balkáni ország, de különösen Szerbia és Montenegró gyors felvételét támogatja - szögezte le.

Szólt arról is, hogy a magyar gazdaság 2050-re radikális és mély átalakító programok által teljes egészében karbonsemlegessé tehető, ez azonban az unió komoly hozzájárulása nélkül nem fog menni.

Kijelentette: mintegy 150 milliárd euróra van szükség ahhoz, hogy a villamosenergia-termelés kibocsátásmentes legyen, hogy az ország teljes egészében kiváltsa a földgázfelhasználást, valamint, hogy a közlekedés is tisztán elektromos alapúvá váljon.  

Azt is elmondta, hogy a miniszterelnökök tanácsa megkezdte az unió következő hétéves költségvetésének tárgyalását. Kijelentette: még annak alapkérdéseiben sincs konszenzus, az álláspontok minden fontos területen messze vannak egymástól.
 

Orbán Viktor válasza az ellenzéki frakcióvezetőknek

Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte: az összes ellenzéki hozzászóló arra szólította fel a polgármestereket, hogy a településeik ügyének szolgálata helyett folytassanak harcot a magyar kormánnyal szemben. A kormányfő azt kérte az ellenzéktől, hogy „ezt az ötletet gondolják át”, az újonnan megválasztott polgármestereknek pedig azt javasolta, hogy „ne ezt az utat járják”, hanem keressék az együttműködés lehetőségét a kormánnyal, hogy együtt szolgálhassák az ott élők érdekét.

A miniszterelnök a Jobbiknak azt mondta: Magyarországon szabad magyarok élnek, és „nem tűrjük el, hogy ”jobbágynak nevezzék„ őket. ”Kereszténységből és erkölcsi kioktatásból, bár jó tanácsokra mindig szükségünk van, kisnyilasoktól ilyeneket nem fogadunk el„ - fogalmazott.

Úgy vélte, a sajtószabadság korlátozhatatlan a szociális média világában, nevetséges a 21. században a szabad sajtót hiányolni, miközben a szociális média mindenkinek elérhető.

Orbán Viktor a szíriai helyzetről közölte: a legnagyobb NATO-szövetségesünk, az Egyesült Államok kivonult egy területről, egy másik pedig bevonult, és az Egyesült Államok tűzszünetet kötött vele. Most két lehetőség van: Törökország 3 millió szíriait visszavisz a hazájába, ott élhető körülményeket teremtenek nekik, vagy Törökország nem Szíria felé nyitja meg a kapukat, hanem az EU felé, és akkor ”nekünk komoly gondjaink lesznek„ - magyarázta.

 Kifejtette: Törökország és az EU területe között 96 ezer migráns van, és ha ők Európa felé indulnak meg, vagy Magyarország, vagy Horvátország felé jönnek, és egyik sem jó. Olyan külpolitikára van szükség, amely lehetővé teszi Törökországnak, hogy a szíriai menekülteket Szíriába vigye vissza - vélekedett.
    
Elmondta: azért választották meg az emberek a polgármestereket, mert remélik, hogy jobban fognak dolgozni, mint az elődjük, de aggasztó jelek is mutatkoznak. Ilyennek nevezte, hogy kitüntetni készülnek Demszky Gábort, miközben - mondta - az ő főpolgármestersége alatt szétlopták a fővárost.

Közölte: 2010 óta 1850 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a fővárosban kormányzati pénzből, és 4853 milliárd forintnyi fejlesztés van folyamatban. A kormány betartja az előző főpolgármesterrel kötött megállapodását, és a folyamatban lévő beruházások esetében várják a közgyűlés döntését, hogy melyiket szeretnék és melyiket nem - tette hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány minden településen csak olyan fejlesztéseket hajt végre, amelyet az ott élők és a településvezetők szeretnének.

Megjegyezte: ”vicces„, hogy az MSZP beszél arról, hogy a nyugdíjasoknak nyújtott emelések mértéke elégséges-e, hiszen ők egyhavi nyugdíjat elvettek. A nyugdíjak értékéből egy forint sem tűnhet el, ”nem feledkezünk el„ a nyugdíjasokról - fogalmazott.n A kormányfő kitért rá: az új fővárosi vezetés azzal kezd, hogy betiltanak újságokat, kitiltják azokat a lapokat, amelyek nem tetszenek nekik.

Fidesz: Meddig fenyegetheti Brüsszel Magyarországot?
 

Hörcsik Richárd (Fidesz) azt mondta, hogy amikor a finnek átvették az unió elnökségét, akkor a tagországok jelentős része kérte őket, hogy a költségvetési javaslatban növeljék a kohézióra szánt forrásokat. Ehelyett azonban csökkentették a kohéziós alapot, ráadásul annak egy jelentős részét az Európába érkező migránsok integrációjára akarják átcsoportosítani - tette hozzá. A képviselő azt kérdezte, meddig fenyegetheti még Magyarországot és a V4-eket Brüsszel.

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára azt felelte, Magyarország úgy gondolja, hogy először a politikai prioritásokat kell meghatározni és azokhoz kell hozzárendelni a szükséges forrásokat. A finn elnökség mostani javaslatai az uniós költségvetés fő összegét olyan szintre szorítanák le és a források fő beavatkozási területek közötti felosztását olyan „részrehajló és méltánytalan módon képzelik el”, ami joggal vált ki felháborodást - fogalmazott. A soros elnökség javaslata még vitalapnak is alkalmatlan - szögezte le.

A magyar kormány a tárgyalásokon továbbra is kiáll a tárgyalásokon a nemzeti és a közös európai értékek védelmében- szögezte le az államtitkár.

A képviselő a választ elfogadta. 

KDNP: Kampányt lehet gyűlölettel folytatni, de települést vezetni csak szakértelemmel lehet

Kampányt lehet gyűlölettel folytatni, de települést vezetni csak szakértelemmel lehet - mondta Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője hétfőn a parlamentben.

A KDNP-s politikus a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta: abban reménykedtek, véget ért a kampány, de néhány hozzászólás azt mutatja, hogy erről szó sincs. Megjegyezte: meglátják, hogy az ellenzék jókívánsága, miszerint Boldog Karácsonyt! hogyan teljesül majd. Úgy látta: nem lesz ez egy könnyű városvezetés, egy koalíció ugyanis azonos társadalomkép nélkül nehezen tud működni. A Budapestet mostantól vezető koalíciónak pedig nem úgy tűnik, hogy a társadalomképe azonos lenne - szögezte le.

KDNP: A kormány célja, hogy Magyarország családbarát legyen  
    

Szászfalvi László, a KDNP képviselője arról beszélt: a kormány paradigmaváltást hajtott végre a családtámogatásban, aminek célja, hogy Magyarország családbarát ország legyen. A kormány legutóbbi intézkedései közül kiemelte a babaváró támogatást, a csok kibővítését,  jelzáloghitelek elengedését, a nagycsaládosok autóvásárlási programját és bölcsődefejlesztést, valamint négygyermekes nők szja-mentességét és nagyszülői gyed-et, amit 2020tól vezetnek be.

Hangsúlyozta: az ellenzéki pártok többsége támadja a kormány családvédelmi akciótervét, mondván, hogy lehetőségeket csak egy szűk réteg tudja felhasználni. Ezzel szemben - folytatta - 2019. augusztus végéig 114 ezer család igényelte a csokot, ami az átlagos gyermekszámmal kalkulálva félmillió magyar ember jelent. Az autóvásárlási támogatást 16 ezren, a babaváró támogatást 42 ezren igényelték, jelzáloghitel-csökkentést pedig 5 ezren kérvényezték - mutatott rá. Kiemelte: jövőre közel 2228 milliárd forint áll rendelékezésre a magyar családok támogatására, ami 224 milliárddal magasabb az idei összegnél.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta: az önkormányzati választások is mutatják: ha bárhol az ellenzék csak kis részben is pozícióba kerül, akkor rögtön a múltba megy vissza,  a 2010 előtti célokat és embereket hívja vissza. Felhívta a figyelmet arra: a jövő évi költségvetési törvényhez benyújtott ellenzéki módosítók is a családtámogatásokból „csíptek le”. Ennek alapján úgy vélte: ha az ellenzéknek idén a költségvetési vitában többsége lett volna, akkor csökkentek volna családtámogatásra fordított összegek. Szerinte ez egy „hagyomány”, mindig is így volt a szocialista időszakban, hiszen akkor többek között megszüntették az egy- és kétgyerekesek adókedvezményét és csökkentették a gyes összegét is. Ott folytatnák, ahol abbahagyták, megint a családoktól vennének el - fogalmazott.
    

Fidesz: A Fidesz-KDNP százalékosan és darabra is több szavazatot kapott az önkormányzati választásokon
 

Kósa Lajos, a Fidesz képviselője az önkormányzati választásokkal kapcsolatban arról beszélt: a számok mást mutatnak, mint amit az ellenzéktől hallhatunk. Elmondta: a Fidesz-KDNP a 2019-es EP-választáson az ellenzékhez képest 128 ezer szavazattal kapott többet, a mostani önkormányzati választáson pedig 432 ezerrel. Megköszönte a Fidesz-KDNP-re szavazók támogatását, és azt is, hogy mind „darabszámra”, mind arányaiban többen állnak a kormánypártok mögött, mint 2019 tavaszán.

Kiemelte: bár Karácsony Gergely nyerte a főpolgármesteri címet, Budapesten 50 ezerrel kevesebb szavazója volt az ellenzéknek, mint az EP-választásokon, miközben a kormánypártoknak 24 ezerrel sikerült növelnie szavazói számát.

Rámutatott: a megyei jogú városokban az EP-választásokhoz képest 47 ezer szavazót vesztett az ellenzék, miközben Fidesz 5000 szavazót nyert.     

Kiemelte: a „vidéki Magyarországon”, az EP-választásokhoz képest 226 ezer szavazattal többet kapott a Fidesz-KDNP, míg az ellenzék 48 ezerrel tudta növelni szavazati számát. A növekmény a kormánypártok oldalán közel ötszörös volt az ellenzékhez képest - jegyezte meg.

Szólt arról is: kétségtelen, hogy „jelentős részgyőzelmeket” könyvelhetett el az a „jelenség”, hogy a „nyilasok habozás nélkül összeálltak a szélsőséges liberálisokkal és a kommunistákkal”. Úgy vélte: ennek az összefogásnak az összetartó ereje a pénz és a hatalom, ezért remélik, hogy ennek nem azok a városok isszák majd meg a levét, amelyeket ők vezetnek, hanem közösen tudnak dolgozni Magyarország fejlődéséért. „Mert nekünk továbbra is Magyarország az első” - hangsúlyozta.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára gratulált a megválasztott képviselőknek és polgármestereknek, kiemelve, hogy fideszesek vannak közülük a legtöbben, hiszen mintegy 600 településen van kormánypárti polgármester. Hozzátette: 1,8 millióan szavaztak a Fidesz-KDNP-re és 1,36 millióan ellenzéki jelöltekre.

Azzal kapcsolatban, hogy számos városban nem fideszes vezetőt választottak, hangsúlyozta: a kormány minden várossal és városvezetővel együttműködik, aki az ország és a települése javát szolgálja. Mindenki számíthat a kormányzat támogatására, aki tisztségét az építő munkára és nem az „álladósított belpolitikai hadakozásra” használja - jelentette ki.

A 9 év után leköszönő Tarlós István, volt főpolgármester eredményeit méltatva úgy fogalmazott: Karácsony Gergelynek a „lecke fel van adva”. Az államtitkár a Liget-projekt kapcsán reményét fejezte ki, hogy az új fővárosi vezetés  nem „fekszik keresztbe” ennek. Megjegyezte azt is: a szuperkórház ügyében is fontos szerepe lesz a jövőbeni együttműködésnek a kormány és a város között.
 

Kapcsolódó írásaink