Belföld

Balliberális retróhangulat Budapesten

Rossz emlékű retróhangulat Budapesten: a Gyurcsány-kormányhoz és a Demszy-korszakhoz köthető személyiségek tűnnek fel Karácsony Gergely főpolgármester környezetében

Demszky Gábor, Gyurcsány Ferenc, Lamperth Mónika, Murányi András, Batiz András, Gál J. Zoltán és Kálmán Olga is Karácsony Gergely főpolgármesteri munkáját segítheti majd a következő időszakban.

Balliberális retróhangulat Budapesten
Lamperth és Demszky a Fővárosi Közgyűlésben 2007-ben. Kísért a múlt
Fotó: MH

Az eddig ismert információk alapján nagyjából a Demszky–Gyurcsány-korszak éled újra Karácsony Gergely főpolgármester­ségével, a tipikus liberális programpontok mellett legalábbis ezt támasztják alá a személyi választások. A Magyar Narancs a kampánystábot mutatta be minapi összeállításában, Karácsony nyilatkozatai szerint ez a csapat vele marad a hivatalban is. Köztük van a volt LMP-s Dorosz Dávid, aki külföldről jött haza ezért a projektért, Gál J. Zoltán korábbi újságíró, főszerkesztő, 2002 és 2008 között MSZP-s képviselő, egy ideig miniszterelnökségi államtitkár, valamint Batiz András korábbi műsorvezető, kormányszóvivő is. A stáb lelkes tagja Murányi András, a Népszabadság volt főszerkesztője, a Párbeszéd jelenlegi kommunikációs igazgatója. Egyes, még meg nem erősített sajtóinformációk szerint Lamperth Mónika a gyurcsányista vezetésű XV. kerület jegyzőjéből lehet főjegyző. Ezzel kapcsolatban a DK-s Gy. Németh Erzsébet egy tegnapi tájékoztatón nem zárta ki ennek lehetőségét, annyit mondott, ez Karácsonyon múlik, ahogy az is, hogy a szintén gyurcsányista Kálmán Olga milyen beosztást kap.

Lamperth két évig Gyurcsány Ferenc minisztere volt, de vezetett tárcát Medgyessy Péternél is. Rákospalotai ténykedéséhez számos botrány kapcsolódik, és ő volt az, aki 2006 őszén önkormányzati miniszterként – egy kiszivárogtatott felvétel szerint – az MSZP választmányi ülésen nyugtatgatta képviselőtársait, mondván, nem igazak a sajtóhírek, amelyek szerint „mostantól a Fidesz fogja osztani a pénzt” a regionális fejlesztésekre. A jelenlegi kormánypárt, az akkori ellenzék ugyanis a teljesen hiteltelenné vált MSZP–SZDSZ-tandemmel szemben jelentős győzelmet aratott az önkormányzati választáson. „Napirenden van a területfejlesztési törvény módosítása. Higgyétek el, tudjuk a dolgunkat. Én olyan javaslatot fogok a frakciókkal való egyeztetés után a kormány elé terjeszteni, ami a szocialista politikusoknak erős lehetőséget és mandátumot ad a regionális területfejlesztési tanácsban” – magyarázta Lamperth. Az esetből komoly botrány kerekedett.

Hallani arról is, hogy Gyurcsány saját irodát kapna a Főpolgármesteri Hivatalban, ahonnan megkeresésünkre tagadták ezt az információt. Karácsony kabinetfőnöke ugyanakkor a kevéssé ismert Balogh Samu várostervező lesz, aki az új főpolgármester programjának kidolgozásában is részt vett.

„Újra kapcsolatot kell kialakítani a Világbankkal, az Európai Beruházási Bankkal, illetve meg kell teremteni azt a lehetőséget, hogy egyes beruházásokhoz a főváros közvetlenül fordulhasson európai uniós forrásokat, nemzetközi segítséget kérve partnerszervezetekhez” – sorolta – egyelőre – kéretlen tanácsait Demszky Gábor volt főpolgármester a Klubrádiónak nyilatkozva. Demszky azt is elárulta, már egy ideje bízott az ellenzék budapesti győzelmében, és előkészület gyanánt váltott néhány szót a budapesti ügyekről a balliberálisok egyik európai vezérével, Frans Timmermansszal, mégpedig egy gdanski díjátadón.

Timmermansnál egyébként Karácsony is járt Brüsszelben, ahol részben a megfelelő, azaz baloldali vezetésű önkormányzatok közvetlen uniós támogatásának elvetélt ötlete is felmerült.

Kapcsolódó írásaink

Elképesztő ellenzéki költekezés

ĀNem tisztázott, miből volt pénzük a korábban anyagi gondokra panaszkodó balliberális pártoknak arra, hogy Karácsony Facebook-kampányát példátlan összegekkel támogassák