Belföld

Orbán: A Fidesz nyerte az önkormányzati választásokat

Az önkormányzati választásokat a Fidesz megnyerte, de érzékeny veszteségeket szenvedett több városban – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő.

Orbán: A Fidesz nyerte az önkormányzati választásokat
Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Fidesz megnyerte az önkormányzati választásokat, de érzékeny veszteségeket szenvedett, elsősorban Budapesten, de más nagyvárosokban is, amelyek a szívünkhöz közel állnak – nyilatkozta a választási eredményt értékelve Orbán Viktor a Hír TV-nek adott interjúban.

A kormányfő emlékeztetett, hogy a Fidesz 1,8 millió szavazatot kapott, míg az ellenzék ennél jóval kevesebbet. „Éppen ezért az eddigiekhez hasonló bátor és magabiztos politikát fogunk folytatni, mint az előző kilenc évben, mert megvan hozzá a támogatás” - emelte ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy Budapesten volt Demszky-korszak, volt Tarlós-korszak, most a választók úgy döntöttek, hogy jöjjön valami más. „Az a dolgom, hogy Karácsony Gergely megkapja az esélyt, ezért azok a megállapodások, amiket Tarlós Istvánnal kötöttem, hatályban maradnak” - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a Borkai-ügy befolyásolhatta a választás eredményét. „Mindenkit megérint az ilyesmi, hiszen mindenkit megdöbbent és megráz, ezért valamilyen hatást biztosan kiváltott. Nekem nem dolgom, hogy egyetlen magyar állampolgár, vagy politikus magánélete fölött pálcát törjek. De kötelességem volt és van. Én vagyok ennek a közösségnek, a Fidesznek az elnöke, és világossá kell tenni, hogy nálunk bizonyos dolgok nem férnek bele. Ezért Borkai Zsolt el is hagyta a mi politikai közösségünket” - szögezte le a kormányfő, aki arra a kérdésre, hogy le kellett volna-e mondatni a győri városvezetőt, azt válaszolta, hogy lemondatni Borkai Zsoltot nem lehetett. Meg kellett várni a választás eredményét, és megnézni, hogy a győriek mit akarnak.

A szerdán kezdődött kihelyezett Fidesz-frakcióülésen a kormány és a frakció előtt álló feladatokról lesz szó. Ezeket a miniszterelnök három pontban foglalta össze:

- a családvédelmi akcióterv végrehajtása, esetleg kibővítése további elemekkel

- a azdaságvédelmi akcióterv végrehajtása, mert a világban gazdasági visszaesés jelei látszanak

- a Magyar falu program megerősítése.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink