Belföld

A Fidesz-KDNP maradt a legnagyobb erő

A 2019-es országgyűlési választások a demokrácia győzelmét hozták, a közel 100%-os feldolgozottságnál a számok azt mutatják, hiába működött bizonyos szinteken az ellenzéki összefogás, a vezető politikai erő az országban továbbra is a Fidesz-KDNP-é.

A Fidesz-KDNP maradt a legnagyobb erő
Orbán Viktor köszönetet mondtott Tarlós Istvánnak
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ugyan a Fővárosi Közgyűlésben az ellenzék több mandátumot szerzett, és az előzetes becslésekhez képest magasabb azon megyei jogú városok száma, melyben győzedelmeskedtek, az eredmények azt mutatják, hogy a Fidesz-KDNP-tengely a legelfogadottabb Magyarországon. 

A közel végleges adatok fényében kijelenthető, mind a 19 megyében óriási arányú fideszes közgyűlési többség alakult ki, emellett Budapesten 10 kerület, szerte az országban pedig 13 megyei jogú város marad fideszes fennhatóság alatt - ez pedig egyértelműen mutatja a Fidesz erejét. A 19 megyéből 17 megyében nagyon nagy, 10%-nál nagyobb volt a különbség a Fidesz javára.

Ami még ennél is komolyabb eredmény, a Fidesz-KDNP az országosan leadott érvényes szavazatok 51,4%-át gyűjtötte be, ami nem elég, hogy a tavaszi európai parlamenti választások szintjét hozza az összes szavazat arányát tekintve, de ha ez egy magyar parlamenti választáson történt volna, az most kényelmes és erős felhatalmazású kormányzóképességet jelentene a Fidesz számára: 120-122 mandátumot érne.

A tavaszi EP-választásokhoz képest valamivel több mint százezerrel nőtt az összes leadott szavazat száma, a magas részvételi arány győzelem a demokráciának és minden pártnak, akik sikerrel mozgósították a szavazóiakat.

A kormánypártok a mozgósítás tekintetében a tavaszi voksoláshoz képest is előre léptek, Budapesten 25 ezerrel több szavazatot kaptak, mint májusban, országos szinten csaknem 40 ezerrel. Mindeközben az ellenzék szavazatainak száma a fővárosban 50 ezerrel csökkent, a teljes országot nézve 270 ezerrel. Tehát Fideszre most többen szavaztak, és a különbség is nőtt a Fidesz javára.

Fürjes Balázs (k) Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Halász János a Fidesz-frakció szóvivője (j) a Fidesz eredményváróján a Bálnában
Fürjes Balázs (k) Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Halász János a Fidesz-frakció szóvivője (j) a Fidesz eredményváróján a Bálnában
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az eredmények fényében azt láthatjuk, hogy a komoly jobboldali szavazórétegnek hála a Fidesz erősödni tudott, míg az ellenzék tábora nem nőtt, nem a kormánypártoktól vettek el szavazókat, eddigi halovány eredményeik viszont összeadódtak a mostani közös indulások során.

Nehéz választási kampány volt, egy nagy és nyílt politikai csata, ahogyan annak egy pártok közötti versenyre épülő demokráciában lennie kell - kommentálta a választási eredményeket Orbán Viktor kormányfő vasárnap késő este. A listás szavazatokat tekintve az 50 százalék feletti eredményt most is tudta hozni a Fidesz-KDNP szövetsége - emelte ki Orbán is. A miniszterelnök megköszönte a vidéki Magyarország támogatását, hiszen ott továbbra is elsöprő a fideszes fölény. Az ötezer lakos feletti települések kategóriájában 147 Fidesz-KDNP-s polgármester lesz, ami a települések több mint felét jelenti.

Az elhangzottakat rögtönzött sajtótájékoztatóján megerősítette Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter. Országosan a Fidesz szerezte a legtöbb szavazatot, az ország térképe narancssárga - mondta.

Nem tudni, milyen szerepe volt a voksolás során a Borkai-faktornak. Hat olyan lényeges helyszín található azonban az országban, ahol ezer szavazatnál kevesebb volt a különbség a Fidesz hátrányára: az I., a III. és a VIII. kerület a fővárosban, illetve Eger, Szombathely és Tatabánya megyei jogú városokban.

Kapcsolódó írásaink