Belföld

Mráz: A hála nem váltható egy az egyben szavazatokra

A hála nem politikai kategória, egy az egyben nem váltható szavazatokra az, ha valaki jól vezet egy települést, de mégis hatással van az eredményre - mondta az M1 aktuális csatornán vasárnap este, az önkormányzati választási műsorban a Nézőpont Csoport vezetője.

Mráz: A hála nem váltható egy az egyben szavazatokra
Mráz Ágoston Sámuel
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

 Mráz Ágoston Sámuel kifejtette: ha az emberek elégedettek a helyi vezetőkkel, az az önkormányzati választáson az alacsony részvételben vagy a váltóhangulat hiányában mutatkozhat meg. Egyértelműen nem váltható szavazatokra a hála, de hatással van a kampányra vagy akár a kihívók személyére, a részvételi adatokra - összegzett.

A májusi európai parlamenti választás (EP-) eredménye az elemző szerint jó iránymutatást ad a mostani becsléshez, mert a jelenlegi, polarizált politikai helyzet elősegíti, hogy pártpreferencia szerint szavazzanak a választók. Ugyanakkor csak felerészt lehet számolni az EP-adatokkal, hiszen a helyhatósági választáson „személyekről döntünk” - tette hozzá.

Kijelentette: matematikailag segíthet az ellenzéknek a teljes összefogás, de kérdés, hogy van-e lemorzsolódás, vagyis olyan ellenzéki szavazó, akinek nem tetszik a „nagy összefogósdi”. Utalva a közelmúltban a főváros egyes kerületeiből kiszivárgott hangfelvételekre, kérdésként tette fel azt is, hogy a választók elhiszik-e: az összefogás őszinte, valós együttműködésen alapul.

A műsorban szóba került, hogy egyes településeken, főleg az ellenzéki pártok egy civil szervezet mögé sorakoznak fel, és nem tüntetik fel, mely politikai tömörülések tagjai. Dunaújvárosban például a jobbikos országgyűlési képviselő, Pintér Tamás a Rajta, Újváros! egyesület jelöltje, de hasonlóan jár el a Jobbik Tapolcán, Ózdon vagy Törökszentmiklóson. Az elemző szerint mindez a Jobbik válságát mutatja, hiszen imázsa a szélsőjobbról jött, és már a szélső liberális pólus felé halad. Ezek a taktikák csak mérsékelten hatásosak, hiszen egy településen elterjed, hogy kik állnak a jelöltek mögött - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Rádi Péter: A magas részvétel a demokrácia ünnepe

ĀA Nemzeti Választási Bizottság a szavazókörök 19 órai zárása után nem sokkal tartott sajtótájékoztatóján örömének adott hangot amiatt is, hogy a szavazást nem zavarta meg olyan esemény, amely a választópolgári akaratot gátolta volna

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom