Belföld

Alsószentmártoni jegyző: még harmincan szavaznak

Este hét órakor az ország szavazóköreinek nagy többségében befejeződött a szavazás, a Baranya megyei Alsószentmártonban azonban még legalább két órán át szavaznak - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap kora esti sajtótájékoztatóján.

Alsószentmártoni jegyző: még harmincan szavaznak
Számolják a szavazatokat a szavazatszámláló bizottság tagjai a tervezett zárás után közel két órával a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán Alsószentmártonban 2019. október 13-án
Fotó: MTI/Sóki Tamás

 Azt mondta, nem tudják, mi a csúszás oka.

Hozzátette: az, hogy az alsószentmártoni voksolás nem fejeződött be este 7 órakor, nem jelenti, hogy a többi településről, fővárosi kerületekből ne tehetnék közzé az eredményeket.

Este nyolc órakor a Baranya megyei Alsószentmártonban még mintegy harminc választó várt arra, hogy leadhassa voksát - tájékoztatta a település jegyzője, Tamás Gábor az MTI-t.

A csúszás okaként azt mondta, hogy „a bizottságnak adminisztrációs nehézségei adódtak”, emellett a település 70-80 százaléka kívánt szavazni, és sokan a szavazókör bezárása előtt jelentek csak meg leadni a voksukat.
Többen a nap folyamán már próbáltak szavazni, de a „tömeg” miatt valószínűleg úgy döntöttek, hogy a hét órai zárás előtti időszakban térnek vissza, bízva a kisebb „forgalomban”.

Az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint Alsószentmártonban 823-an szerepelnek a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának névjegyzékében, és 570-en a roma nemzetiség választói névjegyzékében. A 18.30 órai adatok szerint a településen 550-en jelentek meg szavazni, ami a választásra jogosultak 66,83 százaléka.

Pálffy Ilona elmondta: napközben alapvetően zavartalanul folyt a választás, volt néhány kisebb rosszullét, áramkimaradás. Két jelzés érkezett az NVI-hez delegáltakkal kapcsolatban: az egyik esetben a főváros II. kerületében az egyik delegáltat összeférhetetlen viselkedése miatt kizárta a munkából a szavazatszámláló bizottság. Debrecenben pedig a delegált - bár volt megbízólevele -, „kölcsönös tévedések miatt” nem szerepelt a helyi választási irodától kapott listán.

Az NVI elnöke elmondta azt is: napközben olyan hír jelent meg, hogy a főváros VI. kerületében 150 esetben rosszul adtak ki szavazólapokat, de kiderült, hogy öt esetben adott ki dupla szavazólapokat a szavazatszámláló bizottság.

Szólt arról is, hogy a legtöbb probléma idén a nemzetiségi szavazólapokkal volt, több jelzést is kaptak, hogy a szavazatszámláló bizottság nem adta ki a választópolgárnak valamennyi (a települési, a területi és az országos) szavazólapokat. Kiemelte: jelezni fogja a jogalkotónak, hogy a nemzetiségi és helyi önkormányzati szavazás egy időben és egy helyen történő lebonyolítása sok problémát vet fel.  

Idén a nemzetiségi választópolgárok az öt évvel ezelőttitől eltérően nem külön szavazókörben adhatták le voksaikat, hanem ugyanabban a szavazókörben, mint ahol a polgármesterre és képviselő-testületre szavaztak. A nemzetiségi választópolgároknak a nemzetiségi szavazólap átvételekor a külön nemzetiségi névjegyzéket is alá kellett írniuk. A voksoláshoz nemzetiségenként külön - zöld színű - szavazólapot készítettek. A nemzetiségi szavazólapokat nem a szavazatszámláló bizottságok számolják össze, hanem - attól függően, hogy volt-e települési szavazás - a helyi vagy területi választási irodába szállítják a voksolás végén.

Kapcsolódó írásaink