Belföld

Karácsony alkalmatlansága tény, nem kérdés

Alkalmatlansága eredményeként az alábbiakat tudja felmutatni Karácsony Gergely, mint polgármester.

Karácsony alkalmatlansága tény, nem kérdés
Karácsony már bizonyított: csőd, napi egymilliós parkolási veszteség, beteljesületlen pályázatok, vesztegetés, zsarolás, szocialista irányítás
Fotó: MH/Purger Tamás

Zugló parkolási rendszere és gazdasága romokban

Karácsony Gergely polgármestersége alatt Zugló pénzügyileg megsemmisült. Dokumentumok és képviselő-testületi anyagok is bizonyítják, hogy 2 milliárdos hitel tartja életben a kerületet. Példátlan módon adósságrendezési eljárás indult a kerület ellen. Az önkormányzat rengeteg kifizetetlen számlát tol maga előtt, mindennapos, hogy nem fizetik ki a megrendelt munkákat, szolgáltatásokat, és tartoznak mindenki felé. A külső beszállítók kifizetetlen számlái is halomban állnak a városházán - derül ki az Origo összeállításából.

Fizetésképtelen több önkormányzati cég is. Még maga Karácsony jegyzője is kiborult a rosszul tervezett költségvetés és a hozzá nem értő gazdálkodás miatt a testület tavaly decemberi ülésén.

Hónapok óta ismert, még sincs rá semmilyen magyarázat, hogy vajon mi az oka annak, hogy egyedül Zuglóban veszteséges a parkolás. Más kerületekben a parkolás az önkormányzat egyik legfőbb bevételi forrása, Karácsonyéknál úgy állították fel a rendszert, hogy a pénz nem bejön az önkormányzatnak, hanem kimegy onnan. Egy parkolóautomata fenntartására tízszer annyit költenek, mint más kerületek. Mindez napi egymillió forintos kárt okoz a kerületieknek. Titokzatos fekete lyuk nyeli el a zuglói parkolási pénzeket, amelyekről Karácsony Gergely hónapok óta nem hajlandó színt vallani. Arról nem beszélve, hogy a botrány kirobbanásakor a képviselő-testület bár megszavazta, hogy a helyzet rendezéséig legyen ingyenes a parkolás a lakosságnak, Karácsony Gergely ezt hónapok óta nem hajtja végre.

Karácsony csak báb

Karácsony Gergelyt még a saját oldalán is mindenki dróton rángathatónak, gyengének tartja. Az embernek az az érzése, hogy ő csak a kirakatba tett „szépfiú”, akit azért tartanak, hogy mások nyugodtan bizniszezhessenek. Ez igaz Zuglóban, és azon túl is.

A kerületben közismert, hogy Zugló valódi ura a szocialista Tóth Csaba. Az ő pénzügyi felségterülete Zugló, a bűnözői módszereiről is ismert Tóth Karácsonyt kihasználja és sakkban tartja. Ez kiderült abból a kiszivárgott felvételből is, amelyen Karácsony maga mondja el, hogy mindig is mérges viszonyban álltak, és Tóth Csaba többször megfenyegette őt és a családját: ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak (...), tudnék mesélni néhány sztorit – mondta Karácsony.

Karácsonyt az állítólagos szövetségesei sem tartják nagyra. Gyurcsányék egy ország előtt csináltak belőle hülyét, amikor a megállapodás ellenére elindították ellene az ellenzéki előválasztáson Kálmán Olgát. Gyurcsány elmondta, hogy Karácsony mögül „elment a támogatás”, illetve, hogy nem hisz a győzelmében. Karácsony számukra is csak a kirakatba tett arc, aki arra kell nekik, hogy ők közben építkezhessenek, elfoglalhassák a hatalmi pozíciókat, aztán megszabadulnának tőle.

Az sem túl megnyugtató, hogy a brüsszeli szocialisták is dróton rángatják a főpolgármester-jelöltet. 

Pár napja személyesen Soros első embere, Frans Timmermans rendelte magához, akiről köztudott a migránsok szétosztásán dolgozik, és azon, hogy az önkormányzatok uniós támogatása a migránsok betelepítéséhez legyen kötve. Karácsonyt látva, nehéz elképzelni, hogy az asztalra csapna, és tiltakozna a migránsok Budapestre való betelepítése ellen.

Megdézsmált önkormányzati vagyon, béna pályázatok

Karácsony Gergely csak erre az évre hárommilliárd forintos önkormányzati ingatlanvagyon kiárusítását tervezte be a költségvetésbe. A vagyonvesztés mellett az is gond, hogy az oda nem figyelés és a bénáskodás miatt a fejlesztési lehetőségek mellett is elmennek. 

Karácsony Gergely legalább 2,5 milliárd forintot hagyott elveszni azzal, hogy nem megfelelően készítette elő a pályázatokat, szabálytalan felhasználás miatt vissza kellett fizetni a kapott pénzeket, vagy egyszerűen csak elügyetlenkedte a projekteket, nem adtak be pályázatot vagy hibásan tették azt.

Karácsony Gergely egyik legnagyobb ígérete is ilyen okok miatt nem valósult meg, azt ígérte, hogy évi száz bérlakást épít majd, mára ebből ötszáznak kellene lennie, de egy darab sem épült. A kerület több mint egy éve nyert pénzt pályázaton 25 bérlakásra, amiből egyetlenegy sem készült el ideáig, ellenben eladtak 70 lakást.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony Tarlós pénzével dicsekszik

ĀHatalmasat lódított a balliberális főpolgármester-jelölt, azt mondta, Zugló nincs csődben, csakhogy eltitkolta, hogy a főváros átutalt 3,8 milliárd forint iparűzési adót