Belföld

Karácsony Tarlós pénzével dicsekszik

Hatalmasat lódított a balliberális főpolgármester-jelölt, azt mondta, Zugló nincs csődben, csakhogy eltitkolta, hogy a főváros átutalt 3,8 milliárd forint iparűzési adót

Zuglóba megérkezett a fővárostól az iparűzési adóbevétel, amit a balliberálisok főpolgármester-jelöltje arra használt fel, hogy bizonyítsa, nincs csődben az önkormányzat. Ez a Fidesz szerint egy újabb bizonyítéka annak, hogy Karácsony Gergely legfeljebb alkalmatlanságból vizsgázott ötösre.

Karácsony Tarlós pénzével dicsekszik
Itt van! Nem látjátok? Karácsony utolsó hazugsága zuglói polgármesterként
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Karácsony Gergely, a balliberálisok főpolgármester-jelöltje megkoronázta ötéves zuglói teljesítményét, azt hazudta egy sajtótájékoztatón, hogy Budapest XIV. kerülete nincs csődben, s elkezdte lobogtatni a 3,4 milliárd forintról szóló folyószámla-egyenleg kivonatát. Csakhogy a folyószámlán úgy volt pénz, hogy a főváros éppen átutalta az iparűzési-adóból a kerületet megillető 3,8 milliárd forintot. Vagyis az átutalás pillanatában már mínuszban volt – az egyébként kétmil­liárd forintos – folyószámla hitelkeret, méghozzá négyszázmillió forinttal. Ezt is figyelembe véve a zuglói önkormányzat folyószámlán lévő hitelállománya aktuálisan, Karácsony utolsó munkanapjára vetítve, 2,4 milliárd forint mínusz.

Karácsony Gergely már hiába magyarázza zuglói bizonyítványát, legfeljebb alkalmatlanságból ötös – reagált közleményében a Fidesz a történtekre. Karácsony – írták – a csőd szélére juttatta Zuglót, hitel tartja életben a kerületet, a  budapesti kerületek közül egyedüliként Zuglóban fordul elő, hogy a  parkolás viszi a pénzt, nem hozza, és máig nem tudni hová tűnik el napi egymillió forint a zuglóiak kárára. Karácsony Gergely alkalmatlanságát még saját szövetségesei is látják, Gyurcsányék sem bíznak a  győzelmében, és ő maga beszélt arról, hogy a szocialisták fenyegetésekkel tartják sakkban.

Megírtuk, az ellenzék igazi vezére, Gyurcsány Ferenc is alkalmatlannak tartja Karácsony Gergelyt. A bukott miniszterelnök még júniusban, az ATV-ben beszélt arról, hogy „Gergő mögül elment a támogatás”, mert „ráégett a parkolási botrány”.  „Az erő, ami a legfontosabb (...) megkopott” – fogalmazott a bukott miniszterelnök.

Egy egyszerű határozat végrehajtására is alkalmatlan Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt – mondta pénteki sajtótájékoztatóján a Fidesz budapesti szóvivője.

Zsigmond Barna Pál rámutatott: a Zuglóban élőknek már százhuszonegy napja, vagyis több mint négy hónapja nem kellene fizetniük a parkolásért, ám a polgármester „elszabotálta” a megígért ingyenes parkolást. Ami a zuglói önkormányzat kifizetetlen számláit illeti, a közérdekű adatokat kérő Kovács Balázs önkormányzati képviselő nyilvántartása szerint százötvennégy napja nem adja azt ki a zuglónak búcsút intő polgármester, aki feltehetően látogatóba sem fog már visszatérni a kerületbe, ahol saját szavai szerint „elásnák”, ha ezt tenné.

Az adateltitkoló Karácsonynak egyébként a bíróság ítélete szerint ki kell adnia, hogy kik tartoznak az önkormányzatnak, mennyi az összes kintlevőség, s miből áll az össze. Ami biztosan tudható, hogy a lakbér, illetve a bérletidíj-tartozás együttes összege eléri a másfél milliárd forintot.

Az is dokumentálható a zuglói csődhelyzet kapcsán, hogy idén az éves szinten tervezett 2,9 milliárd forintból időarányosan 2,2 milliárdnak kellett volna már befolynia ingatlaneladásból, ám ennek csupán a tíz százaléka jelent meg ténylegesen az önkormányzat kasszá­já­­ban. Csak ebből az egy tételből 1,9 milliárd forint hiányzik a bevételi oldalon. S akkor még nem szóltunk a parkolási résről, amelynek kapcsán a polgármester az idei költségvetésben háromszáztízmillió forint veszteséget tervezett, most meg azt hangoztatja, hogy napi egymillió forinta nyereség.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom