Belföld

Ferencvárosban első a városrehabilitáció

Jól gazdálkodtunk, nálunk például, Zuglóval ellentétben, a parkolás is nyereséges – jelentette ki Bácskai János

Az ellenzék ferencvárosi polgármesterjelöltjének, Baranyi Krisztinának egyedül hangzatos jelszavai, önreklámja és manipulációs technikái vannak – fogalmazott lapunknak Bácskai János, a IX. kerület fideszes polgármestere.

Ferencvárosban első a városrehabilitáció
„Három alappillérünk van: a városmegújítás, a kultúra és a Fradi. Ez egy olyan háromlábú szék, ami nem billeg”
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

– Az ellenzék Ferencvárosban is rendezett előválasztást, ahol nem az MSZP, a Jobbik és Momentum által támogatott Jancsó Andrea, hanem a Kutya Párt, Puzsér Róbert és az LMP indulója, Baranyi Krisztina nyert nem kis fölénnyel. Miért alakulhatott ez így?

– Akik keveset tudnak Baranyi Krisztináról, akár le is adják rá a szavazatukat, viszont ha valaki kicsit jobban megismeri, azonnal elfordul tőle. Az ellenzéki „előválasztás” előtt próbálta függetlennek beállítani magát, ám most már sokak számára világos, kik is támogatják. Bárkinek a támogatását elfogadná, elvektől függetlenül. Három évvel ezelőtt előállt egy történettel, hogy három gyermeket nevel, és olyan mértékben megemelkedtek az albérletárak, hogy nincs hol laknia. A vonatkozó bizottság megszavazta neki az önkormányzati bérlakást, de gondolom, szóltak neki, hogy ciki lenne a Fidesztől elfogadni egy ilyen kedvezményt. Nem sokkal később egy körülbelül hetven-nyolcvanmillió forintos ingatlant vásárolt egy pesti lakóparkban. Érdekes.

– Valamiért mégis meggyőzőbb volt a szocialisták jelöltjénél.

– Ferencvárosban körülbelül negyvenezer szavazópolgár él, ebből kétezren mentek el erre az előválasztási cirkuszra, s ebből szerezte meg Baranyi a többséget, ami azért annyira nem őrületes dolog. Ez azért sikerülhetett neki, mert Jancsó Andrea visszahúzódó, öt év alatt egyszer szólt hozzá a testületi munkához. Ezzel szemben Baranyi Krisztina harsány, kihívó és törtető. Viszont abban a tévhitben él, hogy teljesítmények nélkül is meg lehet egy választást nyerni.

– Lehet úgy szimpatikus egy jelölt, hogy ennyire sokféle és eltérő világnézetű párt támogatja?

– Nem hinném, hogy szimpatikus bárkinek, hogy a Jobbiktól a DK-ig mindenkinek a szavazatára ácsingózik különösebb teljesítés nélkül. Baranyi Krisztinának egyedül hangzatos jelszavai, önreklámja és manipulációs technikái vannak. Nem hiszem, hogy életképes hivatalos program lehet az, hogy „takarítsuk ki a kerületből a Fideszt”.

– Ferencváros sokat változott az elmúlt kilenc évben. Mi volt a fő koncepció?

– Kilenc év után már van egyfajta esszenciája az elvégzett munkának, így a jelmondatunk az lett: „Otthon, város, Ferencváros.” Ez annyit jelent, hogy a IX. egy olyan kerület, ahol az ember otthont teremthet magának, mert minden feltétel adott hozzá. Három alappillérünk van: a városmegújítás, a kultúra és a Fradi. Ez egy olyan háromlábú szék, amire építeni tudjuk a politikánkat, mert nem billeg. Mi akkor vezetjük jól a várost, ha azt tesszük, amitől az emberek szerint jó és élhető lesz egy kerület. Mindig megkérdezzük a helyieket, az adott fejlesztést hogyan képzelik el, és a javaslatokat igyekszünk beépíteni a projektbe.

– Mi a legnagyobb kihívás?

– Elsődleges szempontunk a városrehabilitáció, vagyis hogy komfortosítsuk a kerületet. Itt harminckétezer tanácsi lakás volt 1990-ben, amiből tizenháromezer komfort nélküli vagy alacsony komfortfokozatú volt. Most ott tartunk, hogy Belső-Ferencváros teljes egészében komfortos, a József Attila-lakótelep, ahol a helyiek egyharmada él, szintén ebbe a kategóriába esik. Középső-Ferencvárosban viszont még mindig van nyolcszáz olyan ingatlan, amely az alacsony komfortfokozat besorolásba esik.

– Megvan erre a terv és a fedezet?

– A városrehabilitáció olyan folyamat, ami apolitikus, és mindig egyhangú támogatást nyert. Annyi a különbség, hogy míg 2010-ig ezen kívül más nem nagyon történt a kerületben, addig mi azt mondtuk: éljen a szociális városrehabilitáció, emellett viszont sok másra is jutott pénz. Van az úgynevezett József Attila Terv, amely pontosan azt mondta ki: nemcsak a köveket és a kovácsoltvas erkélyeket kell felújítani, hanem a lelkeket is ápolni kell. Ebbe beletartozik tehát a családsegítés, a kábítószer-ellenes program, munkahelyteremtés, és még hosszan lehetne folytatni a sort. Ezen kívül jól is gazdálkodtunk, nálunk például, Zuglóval ellentétben, a parkolás is nyereséges, idén tisztán háromszázhetvenmillió forint hasznot könyveltünk el belőle. Ezért is tudunk annyi fejlesztést véghez vinni.

– Tudna példát mondani?

– Hét év alatt kétszer nyertük el az Idősbarát Önkormányzat díjat, ezerkétszáz ingyenes programot szervezünk számukra évente. A szociális rendszerünk kiemelkedő a fővárosban. Fontos a közbiztonság kérdése is, a felderítési statisztikák tekintetében harmadik helyen állunk a kerületek között. A városrehabilitációnak köszönhetően harminchét százaléka a kerületnek zöldfelület, ezzel kevesen büszkélkedhetnek. A József Attila-lakótelep például ősfás terület, olyan, mintha egy ligetben sétálna az ember.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom