Belföld

Teljesíthetetlen ígéretek és hazugságok Karácsonytól

Talpra állítaná a fővárosi egészségügyet, miközben korábban százmilliókat vont volna el a zuglói szakszolgálattól az alkalmatlan ellenzéki főpolgármester-jelölt

Karácsony Gergely nem tud elszámolni az általa csődközeli helyzetbe juttatott zuglói önkormányzat költségvetésével, miközben sorra olyan ígéretek tesz Budapestnek, amelyeket Zuglóban már bizonyítottan nem teljesített.

Teljesíthetetlen ígéretek és hazugságok Karácsonytól
Karácsony gyurcsányistákkal, Kálmán Olgával és Niedermüller Péterrel közösen is ígérgetett
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A balliberális összefogás főpolgármester-jelöltje nem tud leállni, újabb és újabb ígéreteket tesz, amelyeket bizonyítottan nem teljesített már a zuglói polgármestersége során sem. A beígért fákat soha el nem ültető, bérlakásokat nem építő Karácsony Gergely tegnap azt állította, főpolgármesterként olyan rendszert hozna létre, amely a budapesti egészségügyet talpra állítaná. A Péterfy Sándor utcai kórház előtt tartott tájékoztatóján a kézzelfogható tervek ismertetése helyett azt tartotta a legfontosabbnak elmondani, hogy az általa leállítani tervezett látványsport-beruházások építési költségeinek a visszatartásából valósulhatnának meg majd valamilyen fejlesztések. Arról viszont elfelejtett beszélni, hogy jelenleg egyetlen olyan sportberuházás sincs, amelynek befejezését főpolgármesterként meg tudná akasztani.

Szavait ráadásul árnyalja, hogy a zuglói egészségügyi ellátórendszert nemhogy nem fejlesztette, inkább leépítette. Az, hogy az önkormányzat gazdálkodása csődközeli helyzetbe jutott, nem csupán a botrányos fizetős parkolás három év alatt egymilliárd forintos veszteséget okozó mérlegéből olvasható ki, jól látszott már abból is, hogy a zuglói egészségügyi ellátást is súlyos anyagi gondok jellemezték. Megírtuk: a pártszédelgő polgármester 2018 októberében hozzájárult ahhoz, hogy a jegyző kétszázmillió forinttal csökkentse a Zuglói Egészségügyi Szolgálat (ZESZ) utolsó negyedéves költségvetését. A kétszázmillió forintos elvonásról született polgármesteri döntés azt eredményezte, hogy a büdzsé egyharmada esett volna ki. A szolgálat vezetői ekkor megkongatták a vészharangot: mintegy százhetvenezer kerületi lakos egészségügyi ellátása került volna veszélybe.

Az ügy nyilvánosságra kerülése után Karácsony önkormányzata végül „csak” ötvenmillió forintot vont el a ZESZ költségvetéséből. Az elvonásból tervezett hiánycsökkentés pótlását pedig feltehetően már ekkor hitelből pótolhatta ki az a Karácsony vezette önkormányzat, amely a hírek szerint 2019. év végére már csupán egy kétmilliárdos folyószámla hitelkeretből képes biztosítani a működését.

Karácsony patkányügyben is befürdött. Tarlós István főpolgármester és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes tegnap közölte: értelmezhetetlenek és helytelenek a fővárosi patkányirtással kapcsolatos ellenzéki javaslatok, amelyek benyújtásával Karácsony és nyolc képviselőtársa a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte. Kifejtették, a polgármester élére állt egy olyan ügy elleni támadásnak, amelyet korábban a fővárosi önkormányzat közbeszerzési bizottságának tagjaként szavazatával ő maga is támogatott. Kitértek arra is, nyilvánvaló hazugság a kezdeményezésben rögzített állítás, hogy Budapesten közegészségügyi katasztrófa kialakulása fenyeget.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom