Belföld

Óbuda: Karácsony élő adásban bizonyította alkalmatlanságát

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt szerdán „élő adásban bizonyította alkalmatlanságát”, ugyanis valótlanságot állított a médiában - fogalmazott Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata csütörtöki eljuttatott közleményében.

Óbuda: Karácsony élő adásban bizonyította alkalmatlanságát
Karácsony Gergely
Fotó: MH/Purger Tamás

Az önkormányzati kommüniké szerint a tények nem hazudnak: Tarlós István adósság nélkül adta át Óbudát 2006-ban Bús Balázs (Fidesz-KDNP) jelenlegi polgármesternek.
A közlemény szerint Karácsony Gergely valótlanságot állított az ATV Egyenes Beszéd című műsorában és az Indexnek adott interjújában, amikor Óbuda-Békásmegyer 2006-os költségvetésének zárszámadásáról beszélt.

Kiemelték: 2006-ban Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kizárólag a szokásos működéséhez szükséges folyószámla-hitelkerettel rendelkezett, mely az év végére nem mutatott tartozást. Ez megszokott eszköz a kerületeknél, hiszen a fővárosi önkormányzat évente kétszer utalja át az iparűzési adó kerületeket illető részét, a köztes időszakot hitellel hidalják át az önkormányzatok.

Közölték, hogy 2006 végén Óbuda-Békásmegyer zárszámadása nem mutatott tartozást, az önkormányzatnak hitelállománya nem volt. Ez egyértelműen kiderül a képviselő-testület 2007. április 25-i ülésén elfogadott 19/2007. számú zárszámadási rendelet előterjesztéséből - tették hozzá.

A 2006-os költségvetés végrehajtásáról szóló rendelet mellékletében nyilvánosan elérhető, a büdzsé beszámolóját felülvizsgáló független könyvvizsgálói jelentés megjegyezte: „a 2006. évet az önkormányzat megtakarítással zárta”.

A rendelet tárgyalása során Pető György akkori baloldali frakcióvezető, MSZP-s képviselő a következőt mondta, támogatandó a zárszámadás elfogadását: „2006-ban a baloldali-liberális többségű képviselő-testület, Tarlós István vezényletével egy jó állapotú költségvetést hagyományozott az új ciklusra” - idézte fel az önkormányzat.

„A fentiek alapján egyértelmű, hogy Karácsony Gergely tévedett, valótlant állított, amikor brutális adósságról beszélt Óbuda-Békásmegyer 2006-os zárszámadásában” - emelték ki, hozzáfűzve: az önkormányzat nemhogy adóssággal nem rendelkezett, de a pénzügyi mérleg pozitív volt.

Megjegyezték: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának honlapján a képviselő-testület üléseinek meghívói, előterjesztései, hanganyagai, határozatai 2006 óta bárki számára hozzáférhetőek. Így a hivatal működésének átláthatósága messzemenőkig biztosított - nyomatékosították.

„Ezzel szemben a Karácsony Gergely vezette Zugló Önkormányzata - a weboldaluk tanúsága szerint - 2014 márciusa előtt nem ülésezett, hiszen az azt megelőző anyagok nem érhetők el” - írták.

A közleményben felszólították Karácsony Gergelyt tévedéseinek korrigálására és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának megkövetésére.

Kapcsolódó írásaink