Belföld

„Habsburg Ottó szerette Magyarországot, életútja követendő példa”

Habsburg Ottó szerette Magyarországot, életútja követendő példa - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Habsburg Ottó és a rendszerváltás című konferencián, Budapesten, csütörtökön este.

„Habsburg Ottó szerette Magyarországot, életútja követendő példa”
„Habsburg Ottó magyar volt, tudatosan döntött így, és ezt vállalta is”
Fotó: MH

Látva az Európai Parlament morális, intellektuális hanyatlását, fontos visszanyúlni azokhoz az értékekhez, amelyeket Habsburg Ottó képviselt. Ismerte az európai értékeket, és tudta, mit vesztett Magyarország a Monarchia bukásával. Habsburg Ottó nemzedéke látta a szabadságában fenyegetett, kettészakított kontinenst, Nyugat-Európa jóléte mellett sem feledkezett meg Európa másik feléről - idézte fel a miniszter.

Habsburg Ottó nem fogadta el a jaltai világrendet, de realista volt, és minden nap ránézett a térképre. Amikor pedig eljött a rendszerváltás, készen állt segíteni - mondta Gulyás Gergely. Habsburg Ottó magyar volt, tudatosan döntött így, és ezt vállalta is - fűzte hozzá a kormánypárt politikus.

Hozzátette: a két világháború megmutatta, hogy a birodalmak kora lejárt, Európát nem a nemzetek, hanem a birodalmak vitték háborúkba. Európa értékei és érdekei minden totális igénnyel, birodalmi gondolkodással szemben állnak - közölte. Olyan Európára van szükség, amelyben egyensúly van Brüsszel és a tagállamok között - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A Habsburg Ottó és a rendszerváltás című konferencia a Habsburg Ottó Alapítvány első nyilvános budapesti rendezvénye, mely a Magyar Tudományos Akadémia épületében kezdődött csütörtök este, és pénteken egész nap előadásokkal folytatódik.

Habsburg Ottó (1912-2011) politikus, közíró, a Páneurópai Piknik egyik kezdeményezője, az utolsó Habsburg-trónörökös volt. 1979 és 1999 között a CSU-frakció mandátumával tagja volt az Európai Parlamentnek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom