Belföld

Félmilliárdos parkolási rés

Karácsony tovább trükközik. Új törvényességi felügyeleti eljárást indított a kormányhivatal
 

Félmilliárdos parkolási rés
Végül Karácsony is megjelent a piacon, de Piacfelügyelőség felszólítására végül elhagyták a területet
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A fővárosi kormányhivatal többszöri megkeresésére sem reagált Karácsony Gergely a törvényességi felügyeleti eljárásban arra a kérdésre, hogy Zuglóban mennyi volt 2018-ban a parkolásból származó tényleges bevétel, illetve a kiadás. A képviselő-testület május végén, a zárszámadási rendelet megalkotásakor a 2018-as fizető parkolás kiadásainak főösszegét 1,386 milliárd forintban fogadta el, míg a bevételeket 1,137 milliárd forintban rögzítette. A 249,4 millió forint hiányt önkormányzati támogatással fedezték. Kovács Balázs fi deszes önkormányzati képviselő még júniusban fordult a kormányhivatalhoz, mivel az önkormányzat a közlekedés rendjéről szóló törvényt megszegve hivatalos honlapján nem tette közzé a parkolás bevételeiről, illetve kiadásairól szóló tájékoztatását, amiért a törvény értelmében a polgármester felel. Az önkormányzat a törvényességi felügyeleti eljárás során a mulasztását pótolta, ám a nyilvánosságra hozott adat szerint a fizetős parkolásból származó bevétel – várakozási díj és pótdíj – együttes öszszege csupán 682,2 millió forint volt, 455,1 millió forinttal kevesebb, mint a zárszámadás során elfogadott öszszeg. Ennek kapcsán Kovács Balázs újabb törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett, ám Karácsony a kormányhivatal többszöri megkeresésére sem adott magyarázatot a csaknem félmilliárdos eltérésre.

A Zugló ügyeit hanyagoló főpolgármester-jelölt tegnap a botrányokba keveredő ellenzéki politikusok mentegetéseivel volt elfoglalva. László Imre DK-s politikus szexuális zaklatási ügyéről azt állította, a politikus egykori cége tisztázta a vádakat az RTL Klub megkeresésére, és cáfolta az orvosnő állításait. Ez erős csúsztatás, ugyanis az intézmény mai vezetője csak annyit közölt, hogy 2012-ben ilyen esetről nem készült semmilyen irat a magánklinikán. A kispesti szocialistákról kiszivárgott hangfelvétel, illetve az azon Lackner Csaba MSZP-s képviselő által emlegetett korrupciós ügyek kapcsán Karácsony korábban azt mondta, nem ismeri ezt a fiatalembert, tegnap viszont, miután mutattak neki két képet Lackner Csabáról – az egyik Lackner hivatalos fotója az önkormányzat honlapjáról, a másik pedig egy kivágott fotó a felvételről –, Karácsony elismerte, hogy „nagy a hasonlóság”. Lackner Csaba tegnap elmenekült a Hír TV stábja elől. 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom