Belföld

Tovább dagad az ellenzéki korrupciós botrány

Gajda Péter kispesti szocialista polgármester és Karácsony Gergely is csak kínos magyarázatokkal áll elő, egyikük szerint sem kell kivizsgálni az ügyet

Miközben újabb leleplező felvételek kerültek elő a kispesti szocialisták korrupciós visszaéléseiről, Karácsony Gergely továbbra is hallgat. Mint kiderült, a kampányszabályokkal sincs tisztában.

Tovább dagad az ellenzéki korrupciós botrány
Karácsony a mikrofonok előtt. Kérdések vannak, válaszok nincsenek
Fotó: MH/Purger Tamás

Újabb részletek kerültek napvilágra a kispesti korrupciós botrányban. Ahogy lapunk is beszámolt róla, a pénteken nyilvánosságra került videofelvételeken Lackner Csaba, Kispest MSZP-s polgármestere Gajda Péter bizalmasa, egy kábítószergyanús, fehér port tartalmazó zacskó társaságában beszélget közpénzek ellopásáról, visszaosztásáról és az abból vásárolt külföldi luxusvillákról barátaival. Egyebek mellett arról beszél: vannak olyan emberek, akik a kerületi politikában azt mondják, ha évente nem keresed meg a százmillió forintot, akkor hülye vagy. A felvételből az is kiderült, hogy a szocialista politikus több mint négyszer annyi pénzt tesz zsebre havonta, mint amennyi a valós, bevallott jövedelme. A Hír Tv által vasárnap bemutatott hangfelvételen pedig Lackner azon méltatlankodik, hogy egy önkormányzati mutyi után Gajda Péter polgármesternek csak hárommilliót kellett visszaosztania, míg a vagyonkezelő vezetőjének tizenkettőmilliót. Lackner elmondása szerint Gajda Péter azzal vigasztalta, hogy ő nem olyan mohó, mint beosztottja.

Közben az érintettek hallgatnak, vagy kínos magyarázatokkal állnak elő. Bár Lackner először elismerte ő látható a videón, vasárnap már törölte azt a Facebook-bejegyzését, amelyen lejáratásról és „erősen manipulált összevágott fércmunkáról” írt. Gajda azzal állt elő, hogy nem tudta alaposan megnézni a felvételt, és nem ismerte fel azokon egyértelműen Lacknert. Erre Karácsony Gergely, a baloldali ellenzék főpolgármester-jelöltje azzal takarózott, hogy mivel Gajda nem, így ő sem ismerte fel a szocialista politikust. Emiatt szerinte nem is kell kivizsgálni az ügyet. Ugyanezt a véleményét ismételte meg egy szombati, baloldali konferencián. A Zuglót csődközeli helyzetbe hozó polgármesternek azonban nem csak erre, hanem saját botrányaira sem sikerült eddig kielégítő választ adnia.

Sőt a jelek szerint a kampányszabályokra a is fittyet hány. Ahogy az óbudai Fidesz közleményében felhívta a figyelmet, Karácsony aktivistáival együtt szombaton a Szent Margit Rendelőintézet parkolójában az ilyenkor szokásos „MDF-piacon” szegte meg az előírásokat, miután az árusítókat inzultálva a piac közepén osztogatták szóróanyagaikat és győzködték a békésen vásárlókat. Ahogy a helyi Fidesz felhívja a figyelmet, kampánytevékenységet csak és kizárólag az arra kijelölt vagy attól nem tiltott területen lehet folytatni. A piac viszont önkormányzati terület, így ott tilos ez a tevékenység. A kormánypárt helyi szervezete ezért ismét felszólította a baloldali ellenzéket, hogy legalább igyekezzenek tartani magukat a nemrégiben aláírt együttműködéshez, amelyben biztosították az óbudaiakat arról, hogy a kampányidőszakban etikus magatartást tanúsítanak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom