Belföld

Nézőpont: Tarlós győzelme nem kétséges

Karácsony Gergely őszödi beszéde nem változtatott tartósan a politikai versenyen a fővárosban: a biztosan választók 53 százaléka Tarlós Istvánra, 40 százaléka Karácsony Gergelyre, s immár 7 százaléka Puzsér Róbertre szavazna, Berki Krisztiánnak jelenleg nincs azonosítható szavazótábora – derül ki a Nézőpont Intézet legújabb kutatásából.

Nézőpont: Tarlós győzelme nem kétséges
Tarlós István
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Nézőpont friss felmérése szerint a budapestiek 44 százaléka gondolja, hogy Karácsony Gergely párttársainak szerepe volt a kiszivárgott „őszödi beszéd” rögzítésében (28 százalék szerint nem). A Párbeszéd politikusai által három napos késéssel bemutatott „alternatív tények” segítségével, úgy tűnik, Karácsony túléli az alkalmasságára, zuglói múltjára és a balliberális összefogás állapotára rossz fényt vető botrányt, mutat rá a felmérés, amelynek készítői szerint a jelölt magyarázkodása is oka lehet, hogy a budapestiek 57 százaléka szerint nem kell visszalépnie a főpolgármester-jelöltségtől - igaz, 33 százalékuk szerint vissza kellene lépnie.

A megkérdezettek értékelték a jelölt alkalmasságát
A megkérdezettek értékelték a jelölt alkalmasságát
Fotó: Nézőpont Intézet

A kampány utolsó hete előtt a hivatalban lévő főpolgármester továbbra is minden mutató szerint vezet kihívói előtt. A budapestiek 67 százaléka számít Tarlós győzelmére (Karácsony esetében 18, Puzsér esetében ez 1 százalék), a fővárosiak 62 százaléka tartja Tarlóst alkalmasnak a városvezetésre (Karácsonyt 34, Puzsért 13 százalék), s 41 százalékuk szerint a „választási meccs” már le is futott (49 százalék szerint nem).

A Nézőpont rámutat, hogy a Karácsony Gergely számára kedvezőtlen adatok ellenére éles küzdelem várható a célegyenesben. „A Párbeszéd-politikus esetében ez a választás ugyanis a túlélésről is szól. A kutatásokban mérhetetlen pártot irányító politikus, sikertelen volt miniszterelnök-jelölt és távozó kerületi polgármester ezüstérmes főpolgármester-küzdelme esetén könnyen feladat nélkül maradhat. Ebből a szempontból érdekes adat, hogy a budapestiek 25 százaléka szerint veresége esetén is budapesti politikával kellene Karácsonynak foglalkoznia (kompenzációs lista vezetőjeként biztosan bekerül a Fővárosi Közgyűlésbe), míg 11 százalékuk szerint ismét országos ügyekkel, ugyanakkor a megkérdezettek 48 százaléka szerint vissza kellene vonulnia a politikától, esetleg újra szakmájában, szociológusként kellene elhelyezkednie” - szögezte le a Nézőpont elemzése.

A polgároknak arról is van véleményük, hogy mit kellene tennie Karácsonynak a választások után
A polgároknak arról is van véleményük, hogy mit kellene tennie Karácsonynak a választások után
Fotó: Nézőpont Intézet

A sorsdöntő hét előtt úgy tűnik, a választás után a Városházán nem lesz dolga sem Karácsonynak, sem Puzsérnak, ugyanis a választani tudó budapestiek 53 százaléka Tarlós Istvánra, 40 százaléka Karácsony Gergelyre, 7 százaléka Puzsér Róbertre szavazna. Minden választás végeredménye a mozgósításon múlik, de Karácsonynak ez sem ad túl sok reményt. Az összes budapesti 49 százaléka Tarlóssal, 29 százaléka Karácsonnyal és 7 százaléka Puzsérral szimpatizál, derül ki abból a felmérésből, amelyet a Nézőpont október 3-a és 6-a között készített Budapesten, 500 fő telefonos megkérdezésével.

Kapcsolódó írásaink